HUMANOST

Preko Atlantika u pedalini da bi skupili novac za bolesnu djecu

Lydia transplantacija
Foto: VL
1/3
07.02.2012.
u 12:00

Godinu dana nakon smrti djevojčice Lydije kojoj je transplantirano srce dječaka iz Siska, čin darivanja organa potaknuo je prijatelje Lydijinih roditelja da odluče prijeći Atlantik u – pedalini

Darovano srce dječaka iz Siska kucalo je u grudima malene Engleskinje Lydije, na žalost, samo pola godine. No i godinu dana nakon smrti djevojčice, čin darivanja organa potaknuo je prijatelje Lydijinih roditelja da odluče prijeći Atlantik u – pedalini. A sve kako bi senzibilizirali javnost i skupili novac za opremu odjela za transplantaciju i srčane bolesti dječje bolnice u Newcastleu u kojoj je Lydia Sayle, netom prije svog prvog rođendana, primila srce, ali i preminula.

Sreća i tuga

– Na žalost, izgubili smo je. Ali bila je s nama šest mjeseci dulje. Bez tog srca ne bi dočekala svoj prvi rođendan – govori djed Jeremy.

Obitelj je znala da je srce stiglo iz Hrvatske. Liječnici su im rekli. Poslije su doznali više detalja – da su roditelji dječačića iz Siska nesebično darivali ne samo njegovo srce – jedan je bubreg presađen u Zagrebu, drugi u Švicarskoj, a jetra u Španjolskoj.

– Često razmišljamo i o tom dječaku i njegovim roditeljima. Osjećaji su nam bili miješani, bili smo sretni što je našoj djevojčici dana prilika za život, ali i izuzetno tužni zbog dječačića. Ne znamo kako zahvaliti obitelji. Utoliko je bol bila jača kad je Lydia umrla. I osjećaj krivnje. Zato nam je i drago da su dečki – tri prijatelja, Kieran Sweeney, njegov brat Shaun te prijatelj iz škole Stuart Quinn, odlučili krenuti u ovaj pothvat. Svi su im rekli da su ludi, ali nisu slušali – kaže Jeremy.

Treća sreća

Pedalinu su sami izradili, a da im dizajn i nije nešto uspio, osjetili su na svojoj koži. Prvi pokušaj, početkom prosinca prošle godine, neslavno je završio – plovilo im se pokvarilo 30-ak kilometara od obale. Ni drugi put nisu imali više sreće – prošlog tjedna vratili su se u matičnu luku jer su se razboljeli. Valjda će biti treća sreća, kažu.

Ovoga puta na morski put kreće Kiernan, ali s novim kolegom, Callumom McDonaldom. Strpljenje će se, nadaju se, isplatiti. No strpljenja nikako nisu imali Lydijini roditelji kad je djevojčica, nakon nagle, gotovo trivijalne upale uha, čuli dijagnozu da joj je srce uvećano. Počela je utrka s vremenom. Uslijedili su moždani udari, srce je bilo sve slabije. Donor se tražio, ali bez uspjeha. A onda je, u srpnju 2010., srce stiglo iz Hrvatske. Tako će valjda i dvojica nautičara stići do drugog kraja Atlantika.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?