REAGIRANJE

Predsjednik Federacije isključivo bira suce Ustavnog suda FBiH

borjana krišto
Zoran Grizelj
10.02.2011.
u 09:32

VSTV zloporabi ulogu jer Ustavni sud FBiH ne predstavlja jedan od sudova u redovitoj sudskoj hijerarhiji

Imenovanje sudaca Ustavnoga suda Federacije BiH, koji je jedna od najviših institucija zadužena za ocjenu ustavnosti i zakonitosti u ovome entitetu, postalo je pitanje o kojem se nastavilo raspravljati unutar političkih kanala komunikacije ne mareći na stvarnu proceduru oko ovoga izbora. I OHR se upleo u proceduru biranja sudaca Ustavnoga suda nakon što se oglasilo Visoko sudsko i tužiteljstvo vijeće BiH koje tvrdi da je prekršena ustavom predviđena procedura. Iz Ureda predsjednice Federacije BiH ostali su dosljedni i tvrde da predsjednik ima sve ovlasti predložiti imena kandidata za članove Ustavnoga suda Federacije BiH. Pri tome su pojasnili da VSTV očito zloporabi svoju ulogu jer Ustavni sud Federacije BiH ne predstavlja jedan od sudova u redovitoj sudskoj hijerarhiji. Uz to valja reći kako VSTV samo utvrđuje listu no da redoslijed, čak i da je utvrđen sukladno kvalitetama sudaca, ne predstavlja obvezu izvršnoj vlasti da potvrde prvorangirane.

Zanimljivo je kako o očitovanju VSTV-a uopće nisu kontaktirani svi članovi ovoga vijeća. Naime, tek nekolicina je bila izvješćena o priopćenju kojim se kritizira odluka predsjednice Federacije i njezinih dvoje zamjenika. Istodobno iz ureda predsjednice FBiH se pitaju po kojim kriterijima i kako se rangiraju kandidati za suce Ustavnog suda FBiH.

- Tim prije, ako se zna da su neki kandidati respektabilnih znanstvenih i društvenih referenci stavljeni iza nekih anonimnih i niti po čemu prepoznatljivih imena aktualnih pravosudnih institucija ili pak imena koja čak nemaju ni takvog kontakta sa elementarnim uvjetima za obnašanje ove značajne funkcije, navodi se u reagiranju. Ustavni sud FBiH je vrlo značajan za Hrvate jer je jedna od rijetkih institucija koja može zaustaviti brojna nadglasavanja i političko nasilje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?