Sutra sastanak

Pred Budimira i SDA bit će stavljen prijedlog rješenja

Sastanak
23.04.2013.
u 10:19

Novina u odnosu na dosadašnje stanje je i vrlo jasan stav međunarodne zajednice

Nova prilika za deblokadu rada Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine bit će u srijedu, kada bi se trebao održati novi sastanak visokog predstavnika Valentina Inzka i svih “zainteresiranih strana” iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Bilateralni razgovori

To znači da bi za stol trebali sjesti predsjednik i dopredsjednici Federacije Živko Budimir, Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić, te članovi Kolegija Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. U pripremi ovog sastanka obavljeni su brojni bilateralni razgovori i doznajemo kako je situacija sada potpuno istjerana na čistac. - U srijedu će se jasno pokazati da je sada sve u rukama Živka Budimira i Kluba Bošnjaka u Domu naroda. Pred njih će biti stavljeno vrlo jednostavno i jasno rješenje po kojem bi Ustavni sud mogao biti operativan već za nekoliko dana. Svi drugi sudionici u ovom procesu spremni su provesti taj plan koji uključuje imenovanje jednog od dva nedostajuća bošnjačka suca za normalan rad Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Budimir i predsjednik Kluba Bošnjaka Amir Zukić moraju reći opstruiraju li i zbog čega taj proces - kaže nam jedan od sudionika sutrašnjeg sastanka. Novina u odnosu na dosadašnje stanje je i vrlo jasan stav međunarodne zajednice. Iako su do sada uglavnom glumili medijatora u pokušajima da se deblokira rad Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, stranci će ovaj put navodno podržati rješenje kojim se omogućava imenovanje jednog od dva nedostajuća suca Bošnjaka. To bi mogao biti i odlučujući “argument” koji bi mogao prisiliti Budimira i Zukića da odustanu od blokada. Situacija s Ustavnim sudom Federacije BiH je vrlo ozbiljna i ona se ne tiče isključivo odlučivanja o ustavnosti parlamentarne odluke kojom je izglasano nepovjerenje entitetskoj Vladi.

Nacionalni interesi


Naime, pred Vijećem za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa je sve veći broj drugih predmeta koji ne mogu biti riješeni. Vrlo je opasno da u Federaciji ne funkcionira institucija koja treba presuditi je li u nekom slučaju povrijeđen nacionalni interes nekog od ovdašnjih naroda ili nije. Stvorena je pravna nesigurnost koja može imati dalekosežno štetne posljedice po Federaciju, ali i cijelu državu. Ako Budimir i SDA ustraju na blokadi, to neće značiti samo nemogućnost rekonstrukcije vlasti, na što se to pitanje obično svodi u medijskim i političkim raspravama. U pitanju je zapravo funkcioniranje pravne države koje ne može čekati rješenje međustranačkih sporova u Federaciji. Pitanje je hoće li u srijedu Inzko u to uvjeriti Budimira i Zukića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?