U plamenu

Požarima pročišćen put za koridor Vc

Požar
07.09.2012.
u 09:12

Policija istražuje jesu li požari podmetnuti na određenim lokacijama

Kiša je konačno ugasila sve požare na području HNŽ-a. Teren požarišta se još nadzire, ali se novi požari svakako ne očekuju. I dok se stanje konačno normalizira, pojavile su se informacije da su požari bili sve osim - slučajni. Postoje indicije da su neki od požara podmetnuti da bi se prikrile kriminalne radnje, kao što je nelegalna sječa šume.

Istraga policije

Međutim, policija je u istrazi došla do drukčijih podataka. - Istragu usmjeravamo prema indicijama da su požari izazvani radi promjene namjene zemljišta, odnosno da se šume pretvore u građevinsko zemljište - izjavio je Srećko Bošnjak, glasnogovornik MUP-a HNŽ-a. Koincidencija ili ne, ali veliki broj požara se pojavio na trasi autoceste na koridoru Vc. Dionica od Konjica do Jablanice, te okolina Mostara i Čapljine pokazuju veliki stupanj poklapanja požarišta i trase autoceste. - U okolini Konjica trasa autoceste je trebala prolaziti kroz šumu u kojoj raste endemično drvo munika. Zbog toga nije bilo moguće da se autocesta gradi kroz to područje. Ta šuma je izgorjela. Zato bi sada policija trebala ispitati sve moguće uzroke požara prije nego što se izda dozvola za gradnju autoceste kroz to područje - kazao je dekan Šumarskog fakulteta u Sarajevu Faruk Mekić. Ravnatelj Uprave civilne zaštite u HNŽ-u Eugen Ćubela izdao je naredbu da se o ovom indicijama provede detaljna istraga.

- Mi očekujemo da se utvrdi jesu li požari namjerno izazvani na određenim mjestima. Sada procjenjujemo štetu nastalu u požarima i očekujemo da policija obavi svoj dio posla - rekao nam je jučer Eugen Ćubela. Jučer su zaprimljena i prva izvješća o štetama koje su nastale u višemjesečnim požarima.

100 milijuna KM štete

Tako je Općina Konjic prijavila štetu u iznosu od 80 milijuna maraka. Čapljina tri milijuna KM, Čitluk 1,1 milijun i Jablanica 15,1 milijun KM. Podataka o štetama u Mostaru još uvijek nema. U priči oko požara u HNŽ-u neobičan je bio i stav federalnih vlasti. Za vrijeme najvećih požara većina odgovornih je bila na godišnjim odmorima, a uz smiješak na licu su poručivali novinarima - “ugasit ćemo mi to”. Unatoč ovakvoj bahatosti i činjenici kako su sredstva namijenjena za ovakve situacije i dalje blokirana od odgovornih u Sarajevu, nitko neće snositi odgovornost za ovakvo ponašanje. Jedini tko bi mogao dati konkretne odgovore na to tko je odgovoran za požare je MUP HNŽ-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?