Opasnost

Požari u Gacku, Bileći i okolini Trebinja, vjetar otežava gašenje

požar Gaćeleze (1)
Hrvoje Jelavić/Pixsell
16.07.2012.
u 15:27

Požar je zahvatio visoku bjelogoričnu šumu i rastinje te prijeti i stambenim objektima

Veliki šumski požar, koji danima bukti na području općine Gacko, proširio se i na područje općine Bileća.

Zapovjednik područne vatrogasne postrojbe Radomir Radmilović potvrdio je da je požar, koji je zahvatio visoku bjelogoričnu šumu i rastinje, prijeti i stambenim objektima u selu Doluše, sjeverno od grada. Osim stambenih objekata, ugrožene su i cestovne komunikacije na ovom području, što otežava gašenje vatrene stihije. Požar koji se širi od granice s Crnom Gorom, prema bilećkim selima Trnovica i Vrbica još ne prijeti naseljenim mjestima.

Na terenu su vatrogasci i šumari, a u gašenju požara pomažu i mještani. Vatrogasci se i u okolini Trebinja bore s požarom, koji se pokušava staviti pod kontrolu. Požar velikih razmjera na području Jasena kod Trebinja još nije ugašen, ali trenutno ne prijeti opasnost po ljude i stambene objekte. Od jučer se, nošena vjetrom, vatrena stihija proširila prema selu Jasen, a potom prema području Ljubomira, gdje je trenutno najteže stanje. Jedan krak požara kreće se prema selu Ciprijani, a u istom području bukti još jedan požar na području sela Pijavice. Drugi krak velikog požara „kreće“ se prema Leotaru. Na gašenju vatrene stihije, osim vatrogasaca, područna vatrogasne postrojba Trebinje i dobrovoljnog društva Lastva, angažirani su i pripadnici Civilne zaštite, Centra za upravljanje kršom, a očekuje se i dolazak nove smjene od 15 pripadnika Oružanih snaga BiH, smještenih u Bileći. Općinski stožer Civilne zaštite uputio je i zahtjev za angažiranje helikoptera. Nastoji se, gdje god je to moguće, presijeće vatrenu liniju, ali veliku poteškoću predstavlja vjetar, koji je počeo puhati u jutarnjim satima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?