Spas za FBiH

Povoljnije mirovine ‘donose’ novu injekciju od MMF-a

Parlament
19.04.2013.
u 09:05

Povoljnije mirovine ‘donose’ novu injekciju od MMF-a

Iako je Prijedlog zakona o povoljnijem umirovljenu branitelja Domovinskog rata prošao u Zastupničkom domu, u Domu naroda koji ga je trebao potvrditi sjednica se pretvorila u maratonsko zasjedanje. Naime, na samom početku sjednice bilo je evidentno da zakon neće podržati Klub Hrvata u Domu naroda. Naime, većina udruga HVO-a ima jedinstven stav prema ovom zakonu, točnije oni su protiv njegovog žurnog donošenja.

Nikšićev apel

Po riječima predsjedatelja Kluba Hrvata u Domu naroda Ive Tadića, za donošenje ovakvog zakona još uvije se nisu stekli u uvjeti, a za što je potrebna i šira javna rasprava. Ne može se ovako važan zakon usvojiti po hitnom postupku - kategoričan je bio Ivo Tadić. Međutim, premijer Nermin Nikšić je kazao kako je usvajanje zakona veoma važno zbog nastavka stand- by aranžmana s MMF-om. U protivnom Nikšić je kazao kako će mnogi korisnici federalnog proračuna morati smanjivati plaće za 30 posto, a u pitanje će doći i isplata redovnih mirovina. On je naglasio kako je trenutno stanje federalnog proračuna katastrofalno. Prema Nikšićevim riječima, neusvajanje ovog zakona imalo bi najveće implikacije na županije koje bi morale odmah podmititi obveze u iznosu od 126 milijuna KM. No, kako je vrijeme odmicalo sve je više jasno bilo da će ovaj zakon biti usvojen, što se moglo vidjeti iz nekih diskusija pojedinaca koji su u većini slučajeva demagogijski objašnjavali za što su za, a za što su protiv Zakona.

(Ne)očekivani obrat

S druge strane očekivalo se kako će se Klub Hrvata u Domu na naroda pozvati na vitalni nacionalni interese, ali to se nije dogodilo. Predsjedatelj Kluba Hrvata Ivo Tadić kazao je kako su se odlučili za nepokretanje vitalnog nacionalnog interesa iz razlog, što se Federacija i BiH nalaze u krizi te da bi to bio novi problem. Iako se prema nacrtu zakona predviđa uvođenje 6000 novih korisnika, bilo je tvrdnji kako će za tri godine taj broj iznositi 50.000 korisnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?