NIŠTA NOVO

Potpuni fijasko strategije za borbu protiv korupcije u BiH

korupcija
06.05.2012.
u 10:08

Rukovodstvo Agencije u informaciji dostavljenoj državnom Parlamentu priznaje kako još uvijek nema kapacitete za provedbu usvojene strategije

Državna strategija za borbu protiv korupcije i Akcijski plan za njezinu provedbu u razdoblju od 2009. do 2014. godine doživjeli su potpuni fijasko. Većina rokova je već probijena, a planirane aktivnosti i mjere uglavnom nisu ni blizu pune provedbe.

Uspostava Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije prije dvije godine predstavljena je kao ključni korak u razvoju kapaciteta za učinkovito suzbijanje korupcije u Bosni i Hercegovini. Međutim, rukovodstvo Agencije u informaciji dostavljenoj državnom Parlamentu priznaje kako još uvijek nema kapacitete za provedbu usvojene strategije.

Kako su strategija za borbu protiv korupcije i Akcijski plan za njenu provedbu doneseni prije formiranja Agencije i imenovanja rukovodstva, rokovi za provedbu ovih dokumenata pokazali su se potpuno nerealnim. U prilog ovoj tvrdnji govori i činjenica da su neki od navedenih rokova za provedbu specifičnih mjera iz Akcijskog plana istekli prije imenovanja ravnatelja i zamjenika ravnatelja Agencije, ističu iz državne Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Tako je planiranom provedbom kratkoročnih ciljeva do kraja 2010. godine bilo predviđeno da se izradi i usvoji pravni okvir za funkcioniranje Agencije, uključujući i podzakonske akte, da se osiguraju svi materijalni preduvjeti, uključujući i uredski prostor za Agenciju i proračun koji bi trebao biti dovoljan za provedbu zadataka iz Akcijskog plana za provedbu strategije. Zatim je trebalo zaposliti osoblje Agencije, koje bi omogućilo da ova institucija na učinkovit način započne obavljati zadatke koji su pred nju postavljeni. Nadalje, planirano je bilo uspostaviti i djelotvoran program obuke, kako bi se povećala stručnost zaposlenika Agencije, a s ciljem učinkovitog i profesionalnog vršenja njihovih funkcija. I na kraju, trebalo je usvojiti kodeks ponašanja zaposlenih u Agenciji, koji bi definirao standarde ponašanja zaposlenika ove institucije.

Agenciju je slična situacija zatekla i u 2012. Zbog neusvajanja proračuna za ovu godinu i nepostojanja pravilnika o unutarnjoj organizaciji Agencije, ova institucija još uvijek je bez zaposlenih, proračuna, uredskog prostora, opreme za rad i ostalih sredstva neophodnih za nesmetano funkcioniranje. Jedini zaposlenici Agencije su ravnatelj i dvojica zamjenika. Umjesto vlastitog prostora Agencija koristi tri prostorije u zgradi SIPA-e. U takvom ozračju provedba državne strategije za borbu protiv korupcije čini se nemogućom misijom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?