NA RUBU

Porezna uprava može odmah proglasiti banktor ZHŽ-a

cosic
VL FOTO
29.01.2011.
u 11:22

Nova Vlada traži rješenje za sanaciju duga, sindikati traže povećanje plaća koje je zabranio i MMF. Jurišić krivi recesiju

“Budimo realni, tražimo nemoguće” - ovom legendarnom parolom iz razdoblja studentske pobune u Francuskoj i danas se služi aktualna Vlada Zapadnohercegovačke županije kad pregovora sa sindikatima školstva, koji ponovno traže povišicu plaća i naknada za topli obrok. Uvjeravanja novih ministara da novca u županijskom proračunu nema i da zbog dugova ne znaju kojom će dinamikom ići isplata sadašnjih plaća, argument je na koji sindikalisti samo sumnjičavo vrte glavom.

Sindikati prijete štrajkom

Tek kad je županijski ministar financija Radoslav Luburić taksativno pobrojao broj i novčani iznos svih dugovanja koje je iza sebe ostavila bivša Vlada, sindikat školstva, koji je čestim prosvjedima uspio natjerati Vladu da im plaće budu veće od svih ostalih proračunskih korisnika, počeo je vjerovati u parolu “Budimo realni, tražimo nemoguće.” S dugom od 45,94 milijuna KM i kratkoročnim obvezama od 34 milijuna KM, pred Vladom Zapadnohercegovačke županije stoji godina u kojoj će se raditi proračunski rebalansi kako bi se popunile financijske rupe. “Uspjeli smo isplatiti plaće za prosinac, a hoće li ubuduće kasniti, zavisi od puno faktora na koje mi ne možemo utjecati”, tvrdi ministar financija Radoslav Luburić. Županija koja se do prije deset godina hvalila velikim postotcima pri punjenju proračuna Federacije BiH, danas strahuje hoće li Federalna porezna uprava donijeti rješenje o prisilnoj naplati svojih potraživanja zbog kojih Vlada ZHŽ-a može proglasiti - bankrot. “Ako takvo rješenje donesu”, tvrdi ministar Luburić, “plaća neće biti isplaćena nikome, ni policajcu, ni učitelju, ni sucu...”. Napominje kako su u pregovorima i da će se pronaći rješenje za sanaciju dugovanja koje je u tri godine iza sebe ostavila stara Vlada.

Sarajevo u šaci drži Široki


Hoće li ZHŽ zbog izmirenja duga od 21,1 miliju KM na porez i doprinose na plaću objaviti bankrot, ovisi i o formiranju vlasti na razini Federacije BiH. Županija koja može biti paradigma hrvatske federalne jedinice, koja je s nepoželjnošću prije deset godina gledala na kredite USAID-a, EBRD-a ili financijsku pomoć UNDP-a..., danas pozorno iščekuje što će reći Porezna uprava FBiH u Sarajevu ili Mirovinski zavod. U situaciji kad mjesečni prihodi ZHŽ-a iznose 5,2 milijuna maraka, a obveze 4,6 milijuna maraka, novoj Vladi stavljena je nova omča oko vrata u vidu zahtjeva za povećanje plaća i toplog obroka u školstvu. “Mi smo im rekli da tražimo neko razumno rješenje za pet-šest mjeseci. Kad se situacija popravi, pregovori se nastavljaju te se nadamo razumnom stavu”, ističe ministar Luburić. I dok nova Vlada traži načine za izlaz iz krize, bivši predsjednik Vlade ZHŽ-a Zvonko Jurišić milijunska dugovanja pripisuje - recesiji.

Ključne riječi

Komentara 1

PA
park
18:20 29.01.2011.

Ovo je samo jedan od razloga da zajedno izađemo na ulice i da ih sve pošaljemo u pičku materinu......i Dodika , Lagumdžiju , Čovića i sve ostale . Vjetar iz Sahare nam puše u jedra , naše je samo da zaplovimo .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?