POTVRDA NOVE VEĆINE

Popunjeno Vijeće ministara i rukovodstvo Parlamenta

Zastupnički dom
22.11.2012.
u 13:43

Obje odluke donesene su uvjerljivom većinom glasova

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine ponovno je jučer izabrao Denisa Bećirovića za zamjenika predsjedatelja ovog doma, a potom je potvrđena i odluka o imenovanju Fahrudina Radončića za ministra sigurnosti, Zekerijaha Osmića za ministra obrane i Edite Đapo za zamjenicu ministra financija i riznice, čime je završena popuna Vijeća ministara BiH. Obje odluke donesene su uvjerljivom većinom glasova, što je dokaz da nova parlamentarna većina za sada uspješno funkcionira. Početak sjednice kasnio je zbog međustranačkih konzultacija i obavljanja procedure neophodne za potvrdu imenovanja novih ministara.

Bez rasprave

Odluka o povratku Denisa Bećirovića u Kolegij Zastupničkog doma prošla je bez rasprave. Njega je predložio Klub SDP-a, a kako nije bilo drugih kandidata Dom se ekspresno izjasnio i sa 26 glasova za, sedam protiv (SDA) i osam uzdržanih (SDS, PDP, HSP, SBiH) potvrdio Bećirovićevo imenovanje. Funkcioniranje nove koalicije potvrdilo se i prilikom imenovanja novih članova Vijeća ministara koji su zamijenili kadrove SDA. Radončić i Đapo iz SBB-a i Osmić iz SDP-a dobili su potporu 29 zastupnika svih stranaka nove šestorke, a u prvim istupima najavili su kako će dati svoj doprinos što uspješnijem radu državne vlade. Zastupnici SDA problematizirali su ustavnost popune Vijeća ministara na ovakav način.

Kritika SDA

Šefik Džaferović (SDA) je kazao da je Vijeće trebalo podnijeti ostavku, a da potom Vjekoslav Bevanda zatraži novi mandat od Predsjedništva BiH. Oštre kritike zastupnici SDA su uputili i na međustranačke sporazume na kojima je uspostavljena nova parlamentarna većina, tvrdeći da su oni usmjereni protiv države BiH. - Sve što bude dobro za državu BiH i njezine građane, SDA će podržati. Nadamo se da će i bez SDA nova šestorka naći snage i kapaciteta da ovu zemlju povede naprijed, ali zbog svega što smo vidjeli do sada dabogda tako bude - ustvrdio je Asim Sarajlić (SDA) najavljujući da ova stranka neće podržati imenovanje novih članova Vijeća ministara.

S druge strane, zastupnici stranaka nove parlamentarne većine podsjetili su kolege iz SDA što je sve prethodilo prekomponiranju vlasti, ali i kako se SDA zalagala za neka rješenja koja danas kritizira, kao što je dogovor SDP-a i SNSD-a o uvođenju zatvorenih izbornih listi. -Ono što rezultira s više ravnopravnosti, a manje neravnopravnosti naroda u BiH ne može biti loše za BiH. Zato mi nije jasno da su neki koji se zalažu za dobro BiH protiv ovakvih dogovora, ustvrdio je Mato Franjičević (HDZ BiH), odgovarajući na kritike SDA usmjerene prema sporazumu SDP-a i HDZ-a Bosne i Hercegovine. Govoreći o rezultatima sastanka „šestorke“ u Mostaru, koji je također bio metom kritika SDA. Božo Ljubić (HDZ 1990.) kazao je da je taj dogovor najjače reafirmirao duh Bosne i Hercegovine kao države tri jednakopravna naroda.

Komentara 1

PA
park
14:03 22.11.2012.

Ovo je izrugivanje nama običnim građanima i Parlamentu kao zvaničnoj instituci ! Što je previše , previše je , laku noć socijaldemokratiju podržana od petorke , al Zlaja i ostali samo ste jednu stvar previdili: NAROD koji sve ovo trpi i trpi .......

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?