APEL

Položaj Hrvata mora se popraviti, ali bez entiteta

moon
VL foto
12.02.2011.
u 10:37

Američki veleposlanik smatra da se stranke trebaju dogovoriti o ustroju šire koalicije. Četiri federalne jedinice vidi kao zahtjev za trećim entitetom

Sjedinjene Američke Države na odustaju od daytonskog uređenja BiH, čak i unatoč činjenici da danas svi otvoreno kritiziraju taj sporazum jer se od rješenja za mir u zemlji pretvorio u jedan od najvećih problema za izgradnju dugoročno stabilne i pravedne zemlje. Američki veleposlanik u BiH Patrick S. Moon rekao je jučer kako Vlada SAD-a zagovara uspostavu snažnih, širokih koalicijskih vlasti u kojima bi snažnu ulogu imale hrvatske stranke.

- Sjedinjene Države smatraju da Hrvati u ovoj zemlji moraju imati zaštićena prava i želimo vidjeti snažnu ulogu Hrvata u novoj vladi. Ne smatramo da ovi prijedlozi o trećem entitetu predstavljaju pravi korak.

Smatramo da zapravo idu u krivom pravcu, kao korak natrag. Bilo kako, smatramo da postoje koraci koji se mogu poduzeti, a kojima bi se ojačala prava Hrvata u BiH. Željeli bismo da predstavnici ovih stranaka koje će uspostavi vladu dotaknu ova pitanja i predstave takve prijedloge, rekao je Moon.

Ključne hrvatske političke stranke međutim ne spominju treći entitet, nego četiri federalne jedinice u BiH i stvarnu jednakopravnost budući trenutačno u BiH je takva situaciju da Srbi imaju eksluzivan teritorij, a Bošnjaci su pak stalno u mogućnosti naglasdavati Hrvate. Moon to ne smatra zaprekom kako bi se ‘popravila’ pozicija najmanjeg naroda.

- Smatram da postoje reforme koje su moguće i koje bi ojačale prava Hrvata. Postoji velik broj različitih reformi koje se mogu poduzeti.

Što se tiče konkretnih rješenja, zaista nemamo stajalište, ali vrlo čvrsto zagovaramo da je potrebno osigurati jednaka prava za sve, pojasnio je američki diplomat dok je jučer boravio u Mostaru gdje je razgovarao s predstavnicima Ministarstva obrane.

- Zasigurno smatram da stranke trebaju održavati zajedničke sastanke. Potrebna je jaka koalicija koja uključuje sva tri naroda u Bosni i Hercegovini. Što se prije to dogodi, bit će bolje. Ovo je vrlo važna godina za Bosnu i Hercegovinu. Mi bismo željeli da se politički lideri okupljaju u ozračju dijaloga i kompromisa kako bi mogli stvoriti snažnu vladu, istaknuo je američki diplomat u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?