DONKO JOVIĆ

Poljoprivrednici trebaju osnažiti partnerske odnose

donko
VL FOTO
27.03.2012.
u 09:50

Sajam u Mostaru prigoda je za jačanje partnerstava i uspostavu suradnji

Mostarski sajam jedan je od najvećih sajamskih događaja u regiji. Ovim podovom razgovarali smo s ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a Donkom Jovićem.

•Počinje sajam u Mostaru, kakvu ulogu vaše ministarstvo ima u ovoj manifestaciji?

Vlada HNŽ-a od imenovanja prije četiri mjeseca jasno je sebi postavila za cilj jačanje gospodarskih aktivnosti, samim tim poljoprivrede, ali i turizma i drugih gospodarskih grana u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Prije svega, uloga Vlade i resornih ministarstava je stvaranje zakonskog okvira za jačanje gospodarstva, poljoprivrede, te ulaganja i investicija u HNŽ. Na tom tragu doneseno je ili pokrenuto donošenje niza zakona, koji će osigurati pretpostavke za snažniji zamah u poljoprivredi, što je jedna od pretpostavki za otvaranje novih radnih mjesta i bolji standard naših građana. Osim toga, svjesni smo, kako u ovim vremenima krize, koja nije zaobišla ni HNŽ, moramo pomoći i našim poljoprivrednicima, koji se bave različitim granama proizvodnje, da svoje proizvode i usluge prezentiraju potencijalnim partnerima i široj javnosti. U tom smislu, Vlada je poduzela aktivnosti vezane uz sudjelovanje naših turističkih djelatnika i poljoprivrednika na IV. međunarodnim danima turizma, koji će se održati u okviru 15. međunarodnog sajma gospodarstva 2012. u Mostaru. Posjetitelji sajma moći će vidjeti bogatu ponudu domaćeg turističkog proizvoda, upotpunjenu ponudom kvalitetnih hercegovačkih vina i zdrave hrane proizvedene na tradicionalan način. Vjerujem kako ćemo na ovaj način pomoći našim poljoprivrednicima, da sudjelovanjem na sajmu osnaže dosadašnja partnerstva, ostvare nove poslovne kontakte, dogovore i inicijative, koji će rezultirati novim investicijama. Ove godine u suradnji s Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru i Agromediteranskim fakultetom Univerziteta “Džemal Bijedić” organiziramo okrugli stol o poljoprivredi, vinu i vinarstvu u HNŽ-u, gdje ćemo od stručnjaka iz ove oblasti - predstavnika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te uglednih profesora čuti više o trenutačnom stanju u ovoj oblasti. Moram istaknuti kako se i ove godine, u okrilju sajma, organiziralo 10. međunarodno ocjenjivanje vina, što držim osobito važnim za domaće vinare i vinogradare.

• Koje projekte ove godine planirate implementirati?

Najznačajniji projekt koji ove godine želimo implementirati je usvajanje strategije poljoprivrednog razvitka i razvitka poljoprivrede u ruralnim područjima HNŽ-a. Ovaj projekt se radi već duže vrijeme, a 30. 3. 2012. g. bit će urađen završni monitoring, nakon čega će ovaj dokument biti upućen u javnu raspravu, a poslije toga u proceduru usvajanja. Osim ovog projekta, urađena je i studija “Navodnjavanje poljoprivrednih površina na području Hercegovačko-neretvanske županije - pogodnosti i potrebe”. Također, urađen je i projektni zadatak “Definiranje prostorno-tehničkih elemenata za praćenje parametara mora”.

•Koliko je novca Vlada HNŽ-a odvojila za poticaje u poljoprivredi u 2012. godini?

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je u proračunu za 2012. godinu izdvojila iznos od 650.000,00 KM za poticaje. Sasvim je razumljivo da ovo nisu niti blizu dostatna sredstva u odnosu kolika bi ona realno trebala biti. Ono što bih istaknuo jest to da je Vlada HNŽ-a, u ovako teškim okolnostima, kada je naslijedila velike obveze, i kada se bori s recesijskom krizom, uspjela osigurati ovaj minimalni iznos, i to po prvi put nakon 2008. g. kada su se ta sredstva dijelila u vidu granta. Nadam se, također, da će, u eventualnom rebalansu proračuna, biti osigurana dodatna sredstva za poticaje.

•Daju li poticaji očekivane rezultate na terenu ili pojedine kriterije ipak treba mijenjati?

Već sam spomenuo da je ovo ministarstvo jedan jedini put osiguralo novčana sredstva za poljoprivredu 2008. g., i to u vidu grantova. Nadam se da je 2012. g. početak jednog kontinuiranog osiguranja sredstva novčane potpore poljoprivrednicima u ovoj županiji, čime bi vratili povjerenje i sigurnost bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom.

•Koliko Vi možete pomoći ljudima čija su gospodarstva uništena tijekom snježnih padalina?

S obzirom na razinu šteta koju su naši poljoprivrednici pretrpjeli, sredstva kojim raspolažemo kako bismo im mogli pomoći su zaista skromna. Od 650.000,00 KM koje nam stoje na raspolaganju za novčanu potporu poljoprivrednoj proizvodnji u 2012. predložit ću Vladi HNŽ-a da se najveći dio ovih sredstva dodjeli općinama u vidu granta za saniranje posljedica elementarne nepogode. Stoga, i ovim putem apeliram da općine što prije završe evidentiranje nastale štete, što je temeljni preduvjet za svaki daljnji korak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?