OTKRIVAMO

Politika opet želi preuzeti kontrolu nad policijskim agencijama u BiH

sipa
VL FOTO
12.10.2010.
u 07:49

Policijski profesionalci upozoravaju da se iza svega krije pokušaj politike da uđe u policiju i poništi reforme

Neovisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine inicirat će izmjene Zakona o policijskim službenicima BiH, u dijelu koji se odnosi na uvjete imenovanja i razrješenja rukovoditelja i zamjenika rukovoditelja policijskih tijela. Suština ove inicijative je da se omogući dolazak na čelo policijskih agencija i onih kadrova koji nisu policijski profesionalci.

Iz Neovisnog odbora tvrde kako je u BiH malo policijskih službenika s činom glavnog inspektora, te da se zbog toga razmjerno malo kandidata javlja na natječaje za imenovanje rukovoditelja policijskih tijela. Njihov je stav da mogućnost kandidiranja trebaju dobiti i oni koji nisu profesionalni policajci, a navode primjer znanstvenika i ljudi iz pravosuđa. Međutim, policijski profesionalci upozoravaju da se iza svega krije perfidan pokušaj da se politika vrati u policiju i tako ponište sva dostignuća policijske reforme. Naime, ukoliko bi se prihvatila spomenuta inicijativa, otvorila bi se vrata, između ostalog, i za kandidiranje političara na čelna mjesta u Graničnoj policiji, SIPA-i i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela.

Policijski profesionalci s kojima smo razgovarali kažu da bi to bio ogroman korak unatrag kada je u pitanju depolitizacija policije. - Svugdje u svijetu su čelne pozicije u policijskim agencijama rezervirane za isključivo za policijske profesionalce. Ovdje je riječ o operativnim poslovima i jasno je da takav posao kvalitetno može obavljati samo profesionalni policajac. Ako bi se omogućilo i ljudima izvan policije da dođu na te pozicije, politika bi ponovno ostvarila utjecaj na policiju, upozorava potpredsjednik Sindikata Granične policije BiH Svevlad Hoffmann izražavajući nadu da će ovakvi pokušaji izmjene Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine biti osujećeni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?