REAKCIJE

Politička akcija iz Zagreba nakon ujedinjenja Hrvata u BiH

covic
VL FOTO
14.01.2011.
u 08:00

Jezgrovito, precizno, diplomatski odmjereno, neuvredljivo i simptomatično. Ovim se pojmovima može “okititi” sadržaj izjave koju su prekjučer objavili predsjednik RH Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor

Javnost u BiH i RH konsezualno je podržala zajedničku izjavu koju su uputili predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor u kojoj je istaknuta potpora EU i NATO perspektivi BiH, a nadasve naglašeno protivljenje nakani dijela sarajevskih političkih struktura da pri uspostavi vlasti eliminiraju stranke koje su dobile najveću potporu hrvatskih birača u BiH.

Nakon deset godina

Ova je izjava praktično prvo zajedno istaknuto stajalište službenoga Zagreba o položaju Hrvata u BiH i predstavlja svojevrstan zaokret u odnosu na politiku Hrvatske do 2000. godine i pretjeran utjecaj na Hrvate u BiH do posljednjih deset godina u kojima je bilo velikoga lutanja, od otvorene štete koju je nanio bivši predsjednik Stjepan Mesić, do krajnje nejasnoga i posve politički opterećenog stava HDZ-ove Vlade. Izjava je najizravnija poruka da se bez legitimnih predstavnika sva tri naroda ne može graditi stabilna država, niti otvoriti vrata ove zemlje Europskoj uniji. Vrlo precizno je upozoreno te su pozvane stranke predvođene SDP-om, koji je najavio uspostavu vlasti u FBiH, ‘da u dobroj volji prionu dijalogu i formiraju izvršnu vlast koja bi svojim sastavom bila reprezentativna političkoj volji konstitutivnih naroda i građana iskazanoj na demokratskim izborima’. S obzirom na dosadašnje strpljive, počesto i krajnje prediplomatične poruke Zagreba koji se bojao zakoračiti s jasnim stavom o položaju Hrvata u BiH, izjava je i rezultat internacionaliziranja hrvatskoga pitanja u BiH.

Brutalna poruka

Američka administracija, napose njemački partneri ukazali su da je položaj Hrvata u BiH neodrživ, što je do izražaja došlo i na izborima. Tada su Hrvatima nametnuti predstavnici u zajedničkim institucijama, a u nastavku realizacije ovog plana je i uključivanje u vlast onih stranaka koje su ostvarile minoran broj glasova Hrvata.

Ključne riječi

Komentara 1

DZ
dzalic
08:43 14.01.2011.

A sto je doticni Jugoslaven do sada radio i njegova svita nije htio skužit da su Hrvati neravnopravni unutar federacije a sigurno su ravnopravni u R srpskoj NJemu bi najbolje bilo da predstavlja Jugoslavene dosta nam je Sejda Bajramovica

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?