SAD optužuje

Političari su novac od donacija trošili na svoju kampanju

izbjeglice
VL FOTO
10.09.2011.
u 17:01

Novac od donacija dijeljen po općinama u kojima su političke stranke dobivale glasove

Devet članova Državnog povjerenstva za povratak izbjeglica i raseljenih osoba američko Veleposlanstvo u BiH sumnjiči da su sudjelovali u nezakonitoj raspodjeli više od 27 milijuna dolara, namijenjenih za potporu procesu povrataka.

Donacije za kampanju

U jednom od brojnih pisma koje je veleposlanstvo SAD-a slalo svojim šefovima u Washington, navodi se podatak da je devet članova povjerenstva (po tri iz svakog konstitutivnog naroda) prošle godine u jeku predizborne kampanje mimo utvrđenih kriterija raspoređivalo donacijski novac općinama za koje su mislili da mogu dobiti povjerenje glasača, a ne općinama koje prema ranije utvrđenom popisu imaju najveći broj raseljenih i izbjeglih osoba.

“Umjesto da se novac stvarno potroši”, stoji u depeši američkog veleposlanstva pod nazivom Korupcija, nacionalno i političko favoriziranje “na pomoć povratku raseljenih i izbjeglih u velikoj mjeri novci su korišteni za potporu političkim strankama u izbornoj kampanji za predstojeće opće izbore u BiH 2010. godine”.

Ne želeći dalje sudjelovati u ovom nacionalističkom i kazneno preusmjeravanju sredstava, pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice Mario Nenadić, navodi se u pismu koje je u Washington poslano 20. studenoga 2009. godine nedavno je podnio ostavku, nakon što je verbalno (a mi procjenjujemo, lažno) napadnut od srpskog tajnika u ministarstvu za koji ga je optužio da favorizira povratak izbjeglih i raseljenih na štetu lokalnih integracija.

Plaćali skupe darove

Amerikanci Nenadića opisuju kao rijetkog državnog službenika koji je bio sposoban novce za ove namjene rasporediti po nepolitičkom ključu. Spominju ime direktora Fonda za povratak izbjeglih i raseljenih Mlađena Božovića, koji je dio donacijski novac trošio na plaćanje svog studija u Srbiji, nabavku skupih darova i motokultivatora za svog brata. Amerikanci tvrde SIPA pokrenula istragu o radu Fonda za povratak i Državne komisije za raseljene osobe i izbjeglice zbog brojnih izvještaja o nepravilnostima i korupciji. Daju preporuku službenom Washintgtonu, da u buduće ne daje novac za kako su ga nazvali nacionalističko i kazneno preusmjeravanje sredstava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?