Sjednica

Policija može okrivljenike uhititi i sudu ih privesti u roku od 12 sati

Policija
11.05.2012.
u 09:40

Okrivljenim osobama iz inozemstva bit će oduzete putovnice i drugi osobni dokumenti do završetka sudskog postupka

Novi zakon o prekršajima kojeg je jučer u formi nacrta utvrdila Vlada FBiH, u mnogome će pojednostaviti postupak uhićenja osoba koje su počinile nezakonite radnje i njihovim suđenjima. Naime, prema ovom, zakonu kako piše u nacrtu, “policijski službenik može, na zahtjev ovlaštene službene osobe, lišiti slobode osobu osumnjičenu za prekršaj, ali takva osoba mora odmah, a najkasnije u roku od 12 sati, biti izvedena pred sud.” Svako lišavanje slobode može biti određeno samo ako se ista svrha ne može ostvariti drugom mjerom, mora biti razumno i sukladno naravi počinjenog prekršaja. Uvode se i novine kada su pitanju osobe koje nemaju prebivalište u BiH, ili privremeno borave u inozemstvu, a žele napustiti BiH. Prije nego se okonča sudski postupak, a postoji sumnja da može pobjeći radi izbjegavanja odgovornosti, okrivljena osoba mora predati putovnicu ili neki drugi identifikacijski dokument do pojavljivanja na sudu, ali ne duže od 24 sata.

“Osobi odgovornoj za počinjeni prekršaj” kako piše u Zakonu “može, kao sankcija, biti izrečena novčana kazna, uvjetna osuda, ukor i zaštitna mjera. Mjere koje mogu biti izrečene su oduzimanje imovinske koristi, obveza naknade štete, kazneni poeni i lišavanje slobode radi naplate novčane kazne”, piše u nacrtu zakona. Uvode se i kategorije iznosa novčanih kazni koje će biti izrečene za okrivljenike. Za prekršaje iz područja poreza, carina, financija, zaštite okoliša i koncesija novčane kazne mogu biti propisane u višestrukom iznosu ili kao postotak porezne, carinske, financijske ili koncesijske obveze koja je trebala biti plaćena, ili kao postotak ili višestruki iznos vrijednosti robe koja je predmet prekršaja, ali ne u iznosu većem od 200.000 KM. Kada su u pitanju prometni prekršaji, kao sankcija okrivljenom može biti izrečena zabrana upravljanja motornim vozilom na razdoblje ne kraće od 30 dana, niti dulje od jedne godine. Moguće je i određivanje zabrane upravljanja vozilom tijekom noći, ili preko određene udaljenosti od kuće, ograničenje na vožnju do i s posla, ili ograničenje samo na vožnju vezanu za obavljanje posla.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?