Akcija ‘OZREN’

Policajac uhićen zbog ratnog zločina nad Srbima

Tešanj
12.07.2013.
u 10:08

Policajac S.D. (1969.) je kao pripadnik Policijske postaje Tešanj sudjelovao u protuzakonitom zatvaranju civila srpske nacionalnosti u mjestima Rosulje, Mekiš, Medakovo i Raduša, te prema njima nečovječno postupao

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su u okviru predmeta kodnog naziva “Ozren” na području Tešnja lišili slobode jednu osobu iz Tešnja zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo iz člana 173. stav 1 KZ BiH “Ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, a u vezi s članom 180 stav 1. istog zakona - priopćeno je jučer iz SIPA-e. Prema našim saznanjima, riječ je o policajcu S. D. (1969.) iz Tešnja koji je uhićen zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad srpskim stanovništvom u selima kod Tešnja. - U prethodnom razdoblju, protiv navedene osobe SIPA je Tužiteljstvu BiH podnijela izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju zbog postojanja osnovane sumnje da je tijekom svibnja i lipnja 1992.godine, na području općine Tešanj, kao pripadnik Policijske postaje Tešanj, sudjelovao u protuzakonitom zatvaranju muškaraca civila srpske nacionalnosti koji su nastanjeni u mjestu Rosulje, Mekiš, Medakovo i Raduša, te prema njima nečovječno postupao, naglašeno je jučer iz SIPA-e. - Napominjemo da se neke osobe tretirane predmetom “Ozren” dovode u vezu s akcijom kodnog naziva “Tešanj” u okviru koje su pripadnici SIPA-e pronašli velike količine naoružanja i koja još uvijek traje. Osoba lišena slobode privedena je u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), gdje se nad istom vrši kriminalistička obrada, a nakon čega će biti predana na daljnje postupanje Tužiteljstvu BiH. Pripadnici SIPA-e intenzivno nastavljaju rad na predmetima “Ozren” i “Tešanj”, navode iz SIPA-e. Kako se doznaje, uhićeni je u prošlom ratu bio jedan od izvršitelja dok istražitelji rade dalje na predmetu u pravcu otkrivanja nalogodavaca. Prema saznanjima, tadašnji ratni načelnik Centra javne sigurnosti Šemsudin Mehmedović dovodi se u vezu s ratnim zločinima zbog čega je prošle godine i pokrenuta istraga. Osim navedenog, skriveno oružje koje se već danima iskopava na livadama u okolici Tešnja bilo je skladišteno po nalogu određenih bošnjačkih političara iz Tešnja koji se dovode u vezu i s ratnim zločinima nad Srbima. Dok se istraga provodi, svjedocima ratnih zločina, onima koji su znali za oružje, kao i istražiteljima se prijeti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?