Sarajevo

Pokušaj “krležijanaca” da vrate dah prošlog (dobrog) vremena

Krleža
04.09.2013.
u 10:18

BiH nema redovitu kazališnu ili filmsku produkciju, ili redovitu kazališnu funkciju

Idejni tvorac ove akcije, umjetnik Gradimir Gojer, okupio je respektabilan broj umjetnika i poštovatelja rada Miroslava Krleže iz regije s ciljem da se obilježi značajan jubilej, 120 godina od rođenja Miroslava Krleže te još jednom podsjeti na ovog izuzetnog književnika. Gojer je kazao da je ova akcija u potpunoj suprotnosti s “festivalomanijom” za koju smatra da je vrlo opasna po kulturu. - Mi više nemamo redovitu teatarsku ili filmsku produkciju, ili redovitu teatarsku funkciju.

Dah vremena

One su zamijenjene festivalima i to je katastrofa po našu kulturu, kazao je Gojer. Stoga i naziv ove manifestacije ukazuje na pokušaj “krležijanaca” da vrate dah vremena u kojima je dobar dramski tekst privlačio tisuće posjetitelja. Sama akcija sastoji se od dva dijela: kazališnih predstava i razgovora o kazalištu, Krleži i BiH. Manifestacija je otvorena još 25. kolovoza izvođenjem predstave “Put u raj” čiji je autor Gradimir Gojer. Također u atriju hotela “Europa” ansambl Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice izveo je predstavu “Pod maskom” čija je autorica poznata hrvatska umjetnica Konstadinka Velkovska. U tijeku akcije bit će izvedena i djela “Na rubu pameti”, “Balade Petrice Kerempuha”, “Moj slučaj”, itd. Bit će održane i tri sesije: “Krleža i Bosna” čiji će moderatori biti Franjo Topić i Gradimir Gojer, “Krleža i srpski teatar” na kojoj će predavač biti istaknuti kritičar Raško V. Jovanović te “Pjesnici u čast Krleže” tijekom koje će 20 pjesnika recitirati stihove u čast M. Krleže.

Hotel Europa

Progami će biti održavani u atriju hotela “Europa”, Napretkovom domu na Trebeviću, Kući Alije Đerzeleza, samostanu sv. Ante na Bistriku. Organizator manifestacije je, uz Gradimira Gojera, HKD “Napredak”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije