Slavni pijanist

Pogorelić je i uoči koncerta pokazao da je radoholičar

pogorelic
Miro
VL
Autor
Denis Drek
26.07.2011.
u 11:05

U Vili Argentini u kojoj je odsjeo maestro je ostavio stvari, te požurio isprobati klavir

Ivo Pogorelić je i uoči dugoočekivanog nastupa u Dubrovniku dokazao da je radoholičar. U zračnu luku Ćilipi sletio je u nedjelju poslije 16 sati, u 17 sati bio je u Grand Villi Argentini, da bi već u 17.25 sjeo za klavir u Kneževu dvoru. Posjetitelji koji su u tom trenutku razgledali veliku dubrovačku znamenitost nisu ni znali da slušaju jednog od najpoznatijih i najkarizmatičnijih pijanista današnjice.

Dvosatna proba

Nakon nekoliko minuta sviranja u atriju Dvora, Pogorelić je otišao na gotovo dvosatni pokus u obližnju “Galeriju Dulčić, Masle, Pulitika”. Na drugom katu galerije, okružen platnima velikog hrvatskog slikara Ive Dulčića, Pogorelić je gotovo dva sata vježbao, uporno ponavljajući fraze. Rijetki posjetitelji obilazili su pažljivo atraktivnu izložbu ne remeteći njegovu koncentraciju. Uz klavir je imao samo bocu mineralne vode. Za vrijeme dugog nedjeljnog pokusa, Pogorelićeva je pratilja Miljenka Stanić kratila vrijeme razgovarajući s Pogorelićevim pouzdanikom i najpoznatijim hrvatskim “klavir-štimerom” Gustijem Faulendom. A kada je Pogorelić konačno išetao iz galerije, koja se nalazi točno ispred katedrale, prošetao je po čitavom Stradunu sve do Pila s glazbenim ravnateljem Dubrovačkih ljetnih igara i dirigentom Ivanom Repušićem s kojim je surađivao na koncertu sa Zagrebačkom filharmonijom.

U srijedu u Zagrebu


Nakon dubrovačkog recitala s djelima Chopina i Liszta koje ove godine intenzivno svira “u paketu”, Pogorelić već u srijedu u Klovićevim dvorima u Zagrebu zatvara Zagrebačke ljetne noći. U Zagrebu će svirati i najesen sa Zagrebačkom filharmonijom, s kojom u ožujku odlazi i u Maribor, europsku prijestolnicu kulture, i to zajedno s nekadašnjim dugogodišnjim šefom dirigentom Moskovske filharmonije Dmitrijem Kitajenkom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije