Nedostižno

Plaće u Sarajevu 50 posto veće od onih u Travniku

lova-test
Arhiva VL
20.04.2010.
u 13:43

Sa skromnih 666,10 KM zaposleni u Srednjobosanskoj županiji imaju plaće manje za 326 KM od Sarajlija

Za jedan, isti posao, djelatnici zaposleni u Sarajevskoj županiji primaju plaće i za 50 posto više od djelatnika u nekim drugim županijama. Premda se plaće ne mogu uspoređivati s onim u zemljama EU-a te u većini susjednih država, plaće od županije do županije značajno se razlikuju.

Najveće plaće u Sarajevu

Najveće plaće imaju zaposleni u Sarajevskoj županiji, čiji je prosjek za siječanj ove godine, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, iznosio 991,88 KM. Iznos od 900 KM prelaze još djelatnici iz Hercegovačko-neretvanske županije. S prosjekom od 910,17 KM, po primanjima su na visokom drugom mjestu. Sve druge županije imaju daleko skromnije plaće, sve su manje od 800 KM. Županije s najmanjim primanjem su Zeničko-dobojska (670,08), dok se na neslavnom posljednjem mjestu nalaze djelatnici iz središnje Bosne, koji sa skromnim prosjekom od 666,10 KM zaostaju za Sarajlijama za 325,78 KM. Inače, za razliku od cijena čiji rast nije mogla zaustaviti ni recesija, plaće u BiH su svaki dan sve manje. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, na kraju prošle godine prosječna plaća u Federaciji je iznosila 807,67 KM, siječanjski prosjek bio je 793,04 a u veljači se već spustila na 786,33 KM. Nastavili li ovim tempom, na kraju godine bi prosjek iznosio 669,63 KM.

Samo isplaćena primanja

Naglasili su da su u ovom izračunu Federalnog zavoda za statistiku uključene samo plaće pravnih subjekata kojima su plaće isplaćene za spomenuti mjesec te da postoji velik broj osoba čije su plaće obračunate, ali nisu isplaćene te mnoštvo onih kojima plaća nije ni obračunata, došlo bi se do još poražajnijih podataka. U ovaj obračun nisu uključene plaće pripadnika obrane kao ni plaće zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama. Naime, broj zaposlenih u obrani nije razvrstan po županijama. Primanja se razlikuju i po branšama. Najveća primanje imaju djelatnici u proizvodnji duhanskih proizvoda 1.681,81 KM, a najmanju u trgovini na malo, osim trgovine vozilima, 512,40 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?