rebalans u ZHŽ-u

Plaće su osigurane, slijede pregovori sa sindikatima

Zdenko Ćosić
VL FOTO
03.09.2013.
u 09:46

Dug ZHŽ-a je smanjen i prema fondovima i prema dobavljačima

Zapadnohercegovačka županija će ići u rebalans proračuna i uspostavljanje ravnoteže u financijskom sektoru, što nam je u razgovoru potvrdio predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić.

Situacija nije dramatična


Ipak, situacija nije tako crna što je nedavno kazao i dopredsjednik Vlade Radoslav Luburić, a ovog puta potvrdio predsjednik Vlade Ćosić koji je zadovoljan što se sa smanjenim prihodima uspjelo smanjiti županijska dugovanja. - Moglo bi se reći da održavamo hladni pogon. Situacija nije nimalo jednostavna, ali nije ni bezizlazna. Rebalans planiramo izvršiti. To se i očekivalo i od toga ne treba strahovati jer on samo može poboljšati situaciju. Važno je naglasiti kako smo smanjenim prihodima u proračunu uspjeli smanjiti županijska dugovanja kako prema fondovima tako i prema našim dobavljačima s kojima smo riješili i rješavamo obveze, kaže Ćosić. Dopredsjednik Vlade Luburić nedavno je kazao kako redovite aktivnosti funkcioniraju iako stanje nije sjajno. Ćosić je potvrdio da se sastao sa sindikatima u ZHŽ-u, napose onima u školstvu gdje je situacija najsloženija, a koji prema Ćosićevim riječima opravdano ukazuju na pitanja koja ih brinu. - Sve financijske aktivnosti koje su potrebne da bi jedna županija funkcionirala izvršavaju se i tim djelovanjem sam zadovoljan. 
Plaće osiguravamo svim korisnicima proračuna što je jako važno.

Riješiti otvorena pitanja

Svjesni smo da situacija nije sjajna, ali je znatno bolja nego prije dvije i pol godine i s tim smanjenim prihodima i povratom sredstava županija ne stagnira. 
Što se tiče sindikata, mi smo nakon jednog zastoja u pregovorima s njihovim predstavnicima opet sjeli za stol i dogovarali se o rješavanju svih tih otvorenih pitanja na koja sindikati opravdano ukazuju. Uglavnom ćemo ići na tragu dogovora, mislim da nikome ne odgovaraju bilo kakve drastične mjere, a pokušat ćemo se dogovoriti oko pitanja koja su sindikati stavili na stol. Vjerujem da će se svi problemi polako rješavati. Pred nama je jedan ciklus pregovora koji će, ja se nadam, završiti na obostrano zadovoljstvo, zaključio je Ćosić. U ZHŽ-u ističu kao najveći problem smanjenje neizravnih prihoda od PDV-a, te loš povratak novca u županiju što dovodi do teške situacije, te se odražava na sveukupno stanje. 
Zbog svega toga pokušavaju se napraviti izmjene 
Zakona o pripadnosti javnih prihoda jer se u ZHŽ vraća vrlo malo novca, unatoč tome što je statistički odmah iza Sarajevske županije po razvijenosti gospodarstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?