vatikan

Papa protiv ukidanja crkvenih blagdana

Papa
10.01.2011.
u 13:26

Papa je govorio diplomatskom zboru akreditiranom pri Svetoj Stolici o ključnim međunarodnim pitanjima

VATIKAN – Kao manifestaciju otklanjanja religije, a posebno kršćanstva, iz javnoga života, ocjenio je papa Benedikt XVI. ukidanje blagdana i vjerskih obilježja u ime štovanja osoba drugih religija ili onih koji ne vjeruju. Papa je danas govorio diplomatskom zboru akreditiranom pri Svetoj Stolici, kao na početku svake godine, te je dotaknuo ključna međunarodna pitanja. Posebno se osvrnuo na stanje na Srednjem istoku, ali je govorio i o odnusu prema religiji u demokratskim zemljama.

Ukidanjem blagdana i religijskih obilježja ne “ograničava se samo pravo vjernicima na javno izražavanje svoje vjere, već se režu kulturni korijeni koji hrane duboki identitet i društvenu povezanost s brojnim narodima”, upozorio je Papa. Ti susreti s veleposlanicima su prilika za Papu da iznese svoje poglede na stanje u pojedinim regijama svijeta. Papa upozorava kako je u mnogim zemljama odstranjen iz života odnos vjernika s Bogom.

“Čini mi se kako društva, njezini predstavnici i javna mnijenja, danas više nego ranije, shvaćaju, premda često i na nepravilni način, kako je stvorena velika rana dostojanstvu i slobodi vjernika  (homo religiosu) o čemu sam, u više navrata, pozivao na pažnju. To sam učinio i tijekom svojih prošlogodišnjih putovanja na  Maltu, u  Portogal, na Cipar, u Veliku Britaniju i Španjolsku”, rekao je Benedikt XVI. Zasigurno će o tim pitanjima govoriti i na ovogodišnjim putovanjima, a njegovo prvo putovanje izvan Italije bit će u Hrvatsku 4. i 5. lipnja.

Vlasti u srednjeeuropskim zemljama, među kojima u Iraku, kao i “muslimanski čelnici”, trebali bi djelovati kako bi njihovi “kršćanski sugrađani mogli živjeti u sigurnosti”, rekao je Papa pozivajući vlade u toj regiji na usvajanje učinkovitih mjera za zaštitu religijskih manjina.

“I u Egiptu, u Aleksandriji, terorizam je brutalno pogodio vjernike u molitvi, u crkvi. Ti napadi su dodatni znak da je hitno potrebno da vlade u regiji, bez obzira na prijetnje i poteškoće, primjene učinkovite mjere za zaštitu religijskih manjina”, kazao je Benedikt XVI.

Sveta Stolica ima diplomatske odnose sa 178 država i organizacija.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?