Akcija SIPA-e

“Panamski” udar na švercere kave

SIPA
09.03.2013.
u 13:42

Agencija za istrage i zaštitu prekinula lanac dilanja kave iz Slovenije u BiH

U nastavku akcije kodnog naziva Panama, više policijskih agencija u BiH jučer su uhvatili osam osumnjičenih u Kiseljaku, Posušju i Istočnom Sarajevu te prekinuli lanac krijumčarenja kave iz Slovenije kojim je, procjenjuje se, u razdoblju od 2009. do 2011. proračun oštećen za 8,9 milijuna maraka, a na teret im se stavlja krijumčarenje i rasturanje neocarinjene robe, carinske prijevare, porezne utaje i pranje novca, kaže Kristina Jozić iz SIPA-e, napominjući da je za pretresa pronađena veća količina poslovne dokumentacije, vanjski nosači elektronskih podataka, novca...

Neslužbeno, osumnjičeni su u proteklim godinama uvozili kavu u BiH, zatim pravili dokumentaciju da su je izvezli i na konto toga dobivali povrat PDV-a, a uvezena kava je u stvari prodavana na domaćem tržištu. Također, s pomagačima iz Hrvatske dogovarali su fiktivan uvoz kave, koja nikada nije ni ušla na tržište BiH, a sve kako bi oštetili proračun u svoju korist.

- Zanimljivo je da, nakon svake akcije, promjene ime vlasnika pa i tvrtke, samo nastave tamo gdje su stali. To već više od 20 godina čine i imaju već dobro uhodane kanale i zaštitu većeg broja ljudi iz svih institucija - kažu nam oni koje smo jučer zatekli u posuškom Vraniću. Akcija se izvodila kod objekta Damira Ćuka Paje iz Posušja, koji je i prije uhićivan. Kako se ranije spominjalo, “mozak” organizirane skupine, koja je u proteklih nekoliko godina kroz fiktivan uvoz kave ojadila proračun BiH za desetke milijuna maraka je Branko Miodrag iz Splita. Podsjetimo, još 19. kolovoza 2011., kada je i krenula akcija ‘Panama’, koju su mediji prozvali ‘afera kava’, SIPA je u suradnji s Upravom za neizravno oporezivanje (UNO) BiH i policijskim agencijama na području Gradiške, Srednjobosanske županije, te Hercegovine privela više od 40 osumnjičenih koji su na bilo koji način bili povezani s fiktivnim uvozom kave iz Slovenije preko Hrvatske u BiH. Nakon kriminalističkih obrada, “crna knjiga” se svela na osam imena, odnosno prvoosumnjičenog Ivicu Ćuka, koji je označen kao “kralj kave” iz Hercegovine, Nebojšu Antonića, vlasnika Tvornice duhana Banja Luka, njegovog kuma i poslovnog partnera zaposlenog kao dežurni operativac u MUP-u RS Miroslava Crnčevića, koji je bio uhićen na graničnom prijelazu Kamensko kod Livna, te Rasima Žigića, Milana Novakovića, Mariju Ćuk, Nenada Vulića i Senada Svraku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?