SDP I SDA 550 000

Ovih šest stranaka iza sebe ima 780 tisuća glasača

stranke
VL FOTO
30.12.2010.
u 08:37

Lideri šest stranaka razgovarali o formiranju vlasti u BiH, upućen poziv SDP-u i SDA za dogovor

Šest parlamentarnih stranaka pozvalo je jučer sa sastanka u Sarajevu, održanog u državnim institucijama, SDA i SDP da im se 10. siječnja iduće godine pridruže na novom sastanku kako bi se pokušao postići dogovor o formiranju nove vlasti na državnoj razini. Nakon dvosatnog sastanka čelnika HDZ-a BiH, HDZ-a 1990., SNSD-a, SDS-a, SBB-a i SBiH, koji je održan u zgradi državnog Parlamenta u Sarajevu, prezentirani su zaključci u kojima se ističe kako je vlast potrebno konstituirati što prije te da razgovori nemaju alternativu.

Poziv SDA i SDP-u

Pozivamo SDA i SDP da sudjeluju u radu s našim strankama s ciljem rješavanja institucionalne krize i otklanjanja blokada u funkcioniranju institucija BiH, kazao je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović prezentirajući zaključke sastanka. Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić smatra da je ovaj sastanak bio korak bliže uspostavi nove parlamentarne većine. - Očekujem da će 10. siječnja doći do formiranja parlamentarne većine. Ove stranke pokazale su odgovornost i one imaju kapacitet za formiranje većine, kazao je Ljubić dodavši kako bi bilo dobro da se ovim strankama priključe i druge koje su dobile izborni legitimitet. Čelnik SBB-a Fahrudin Radončić naglasio je da njegovo i sudjelovanje predstavnika Stranke za BiH na sastanku ne znači i njihov ulazak u vlast. Međutim, ilustrirajući relevantnost jučerašnjeg skupa, Radončić je kazao kako ovih šest stranaka iza sebe ima 780 tisuća glasača, što je znatno više od 550 tisuća, koliko ima blok okupljen oko SDP-a. Ipak, Radončić smatra da je potreban dogovor te je i sam zamolio lidera SNSD-a Milorada Dodika da ponovno razgovara s predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom kako bi se pronašlo rješenje koje će uključivati obje ove stranke kao izborne pobjednike. Dodik je izrazio žaljenje što još jučer nije postignut dogovor o formiranju nove parlamentarne većine, poglavito stoga što ovih šest stranaka ima i ustavni i politički kapacitet za to. Stranke koje se nisu odazvale sastanku, po njemu, snose odgovornost za nefunkcioniranje vlasti u BiH. - Ako se na sastanak 10. siječnja ne odazovu ostale stranke, Bosna i Hercegovina će ući u neizvjesnu situaciju, a naša volja za funkcionalnim institucijama BiH bit će manja. To nas može odvesti i do novih izbora, kazao je Dodik napomenuvši kako je spreman na razgovor sa SDP-om, ali ne na temelju platforme te stranke. Potpredsjednik Stranke za BiH Beriz Belkić kaže da ova stranka nije sudjelovala u razgovorima u funkciji predstavnika bošnjačkog naroda te da je njen motiv bio uspostava institucija BiH, jer je odgovornost svih izabranih predstavnika da daju svoj doprinos.

Ustav i Izborni zakon


Predsjednik SDS-a Mladen Bosić ocijenio je jučer nakon sastanka u Sarajevu da je trenutno BiH na prekretnici. - Ili će zemlja ići u dublju krizu ili će oni koji inzistiraju na svojim rješenjima shvatiti da zemlju guraju dublje u krizu, objasnio je Bosić. Ustavne reforme, promjena Izbornog zakona, euroatlantske integracije, ekonomski oporavak, nove investicije, neka su od pitanja oko kojih se može okupiti nova parlamentarna većina, smatraju sudionici sastanka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?