UZBUNA

Otrovno mlijeko ušlo u BiH

'Slavonija-16.06.2005. Pozega_Proizvodaci mlijeka najavljuju prosvjede -Mljekari su nedavno prosvjedovali u Pozegi   (Lj.Maric) Snimio_Dusko Mirkovic'
'Dusko Mirkovic'
09.02.2013.
u 11:06

Opasni “aflatoksin” u mlijeku hrvatskog proizvođača

Na policama trgovina u BiH nije rijetkost pronaći prehrambene proizvode sumnjiva podrijetla i kontrole, a opće je poznato da se građanima ove zemlje plasiraju proizvodi najlošije kvalitete, nerijetko sa sumnjivim supstancijama.

Otrovne supstancije

Nakon kašica za djecu koje su sadržavale komadiće stakla, otrovne dječje hrane, najnoviji primjer otrovne hrane je mlijeko jednog od hrvatskih proizvođača. Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba izjavio je da je prije nekoliko dana na graničnom prijelazu Izačić zadržana izvjesna količina mlijeka u kojoj je kontrolom pronađeno prisustvo opasne supstancije “aflatoksin”. “Tijekom svojih redovitih kontrola o uzorkovanju na granici proizvoda animalnog podrijetla, Ured za veterinarstvo BiH dobio je nalaze da je određeni proizvod pozitivan na tu supstanciju”, rekao je Kalaba. Kako doznajemo od Pave Radića, zamjenika direktora Agencije za veterinarstvo BiH, prisustvo otrovne supstancije u mlijeku je potvrdio Veterinarski institut u Zagrebu. Kalaba je dodao da je Ured za veterinarstvo BiH o tome obavijestio inspekcijska tijela u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, Agenciju za sigurnost hrane BiH i Upravu za veterinarstvo u Hrvatskoj, koja je odmah obustavila izdavanje certifikata za izvoz tih proizvoda sve dok se ne ustanovi gdje postoji problem u proizvodnji spomenutog proizvoda.

Dio ušao u BiH

Kalaba je naglasio da za to vrijeme mlijeko neće biti uvoženo u BiH. Prema njegovim riječima, Ured za veterinarstvo BiH istodobno je i od inspekcijskih tijela u BiH zatražilo da provjeri i zaustavi eventualni plasman spomenutog proizvoda koji se zatekao na tržištu u BiH, što je i učinjeno, tako da će se ti proizvodi nalaziti u skladištima sve dok ne bude obavljena analiza kvalitete. “Ako analiza pokaže pozitivne rezultate na prisustvo toksičnih supstancija u mlijeku, onda će ti proizvodi, prema propisanoj proceduri, biti uništeni ili vraćeni proizvođaču”, objasnio je Kalaba. Kalabin zamjenik Radić je naglasio kako će se sukladno ugovorima koji postoje između BiH i Hrvatske vršiti povrat sumnjivih pošiljki. Iako je dio pošiljke ušao u BiH, Radić naglašava kako mlijeko nije otišlo u prodaju.

“Dio tog mlijeka je skladišten, jedan dio je već u postupku povratka u Hrvatsku”, navodi Radić. Ministarstvo poljoprivrede RH je jučer u poslijepodnevnim satima naglasilo kako obavještava potrošače o povlačenju i opozivu pojedinih šarži mlijeka s tržišta, proizvođača Vindija d.d. i Dukat d.d., u svrhu prevencije i zaštite potrošača zbog sumnje na povećanu koncentraciju “aflatoksina” M1, na koju su upozoreni s tržišta BiH”. Inače supstancija koja je pronađena u mlijeku “aflatoksin” je vrlo štetna za ljudski organizam jer oštećuje jetru, bubrege i krvne sudove, a pripisuju mu se i kancerogena djelovanja. Radi se o pakiranjima: Vindija d.d. trajno mlijeko, 2,8% m.m., pakiranje 1 l, s rokom trajanja 3.7.2013.; UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeko 2,8% m.m., pakiranje 1 l, s rokom trajanja 24. i 31.5.2013. Kod proizvođača Dukat d.d. radi se o pakiranjima: trajno mlijeko 2,8% m.m., pakiranje 0,5 L, s rokom trajanja 24.6.2013.; trajno mlijeko „Lagano jutro“ 2,8% m.m., pakiranje 1L, s rokom trajanja 25.4.2013.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?