Kriza

Otkriveno 
66 prevaranata

Jamci
07.10.2012.
u 14:19

Nedavno usvajanje Nacrta zakona o zaštiti jamaca moglo bi pozitivno utjecati na rješavanje problema, ali stručnjaci upozoravaju i na određene slabosti

Prilično mali broj bankarskih kredita u Federaciji BiH vraćaju jamci. Iako je za one koji se nađu u ovakvoj poziciji to iznimno veliki problem, generalno se može zaključiti kako ova pojava nije pretjerano raširena. Potvrđuju to i podaci Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

Problem kredita i vraćanja

Ravnatelj ove institucije Zlatko Barš kaže da njihovi podaci s kraja prvog polugodišta ove godine pokazuju da u bankama 3027 jamaca otplaćuje kredite za svoje dužnike, a to je 0,40 posto od ukupnog iznosa kredita, odnosno 0,22 posto od ukupnog broja kreditnih partija (kredita) u bankarskom sustavu. - Veliki je problem svakoga građanina kada otplaćuje kredit za nekog drugog, posebno ako ga je taj ostavio na cjedilu ili svjesno prevario. Međutim sa stajališta sustava i osnovne uloge Agencije, a to je, ne zaštita dužnika, nego prvenstveno osoba koje su svoj novac povjerile bankama - štediša i ostalih deponenata, problem nije, prema pokazateljima koje imamo i koje sam iznio, sustavnog karaktera - kazao je ravnatelj Agencije za bankarstvo Federacije BiH Zlatko Barš. Ističe kako bi daleko veći i bolniji problem bio kada banka ne bi mogla isplatiti štednju građanima kada oni to zatraže ili poduzećima koja bi onda morala zapasti u probleme većih razmjera, propadati, otpuštati zaposlene i slično. Problem jamaca koji moraju vraćati tuđe kredite izraženiji je u mikrokreditnom sektoru, koji je dugo bio bez odgovarajućeg nadzora. Prema posljednjim podacima kojima Agencija raspolaže, 8597 jamaca otplaćuje 7759 kreditnih partija (kredita) umjesto dužnika. - Ovaj broj koji je veći od 7,7 tisuća koji predstavlja 3,66 posto od ukupnog broja kreditnih partija je velik, ali mislimo da veći dio njih možda nije svjesno prevaren.

Otklanjanje nepravilnosti

- Moramo se sjetiti da su klijenti mikrokreditnih organizacija po njihovoj misiji socijalno ugrožene osobe i osobe koje ne mogu zadovoljiti uvjete da dobiju kredit od banaka, onda je jasno po definiciji da je i rizik jamčenja njihovih obveza daleko veći. Naravno, jasno je da prevarante treba najoštrije kažnjavati - ističe Barš. Agencija uveliko radi na otklanjanju i sankcioniranju svih uočenih nepravilnosti kod mikrokreditnih organizacija. - U ovom sektoru do kraja lipnja identificirane su prevarne radnje od 66 zaposlenika mikrokreditnih organizacija i sankcije su bile ostanak bez posla u 49 slučajeva i kaznene mjere predviđene za pojedine vrste prekršaja za ostale identificirane prekršitelje. Prema izvješćima, u 51 slučaju podnesena je kaznena prijava ili obavijest o postojanju sumnje na nezakonite radnje koje su upućene nadležnim tijelima - kazao je ravnatelj Agencije za bankarstvo Federacije BiH Zlatko Barš.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?