BUGOJNO

Ono što se Hrvatima danas događa u FBiH, mi živimo godinama

djeca
VL FOTO
12.06.2011.
u 12:29

Župa Bugojno trenutačno broji 3542 od prijeratnih 12,5 tisuća vjernika. Iako ih se nije vratila ni trećina, mjesta pesimizmu nema.

Ravnopravnost Hrvata u Federaciji BiH, koja je posebno izražena nakon nedavnog formiranja vlasti, u Bugojnu je na sceni već godinama. Hrvati katolici u ovom gradu već dugo su građani drugog reda, a jedino mjesto gdje mogu bez straha osjećati pripadnost svome narodu i vjeri je - crkva. Tako je bilo neposredno nakon rata, a tako je i danas. Potvrdio nam je to fra Vinko Sičaja, bugojanski župnik. Prema njegovim riječima, župa Bugojno trenutačno broji 3542 od prijeratnih 12,5 tisuća katolika. Iako ih se nije vratila ni trećina, mjesta pesimizmu nema.

Moglo je biti gore

“Situacija na prvi pogled možda i izgleda otužna, ali moglo je biti i puno gore s obzirom na sve što se ovdje događalo u ratu i nakon njega. 15 tisuća Hrvata s bugojanskog područja je protjerano, tri tisuće kuća u vlasništvu Hrvata je spaljeno, 311 hrvatskih branitelja je poginulo, a obitelji 36 nestalih Hrvata još uvijek nisu pokopali svoje najmilije. 15 je godina trebalo zločincima da priznaju zločin. Kada su to konačno učinili, radi sebe, prije svega, i manje kazne, umjesto olakšanja nastupio je očaj. Zamislite majku koja nakon toliko godina doznaje da joj je sin više puta spaljivan. Srce i duša Slave Gvozden, koju sam posjetio nakon saznanja da joj je sin ekshumiran, razdiru se”, ispričao nam je fra Vinko Sičaja. Usprkos teškoj ratnoj prošlosti koja opterećuje suživot u Bugojnu, vjernici katolici ne gube nadu da će se stanje promijeniti nabolje. “Naša nada su mladi, 370 djece koja pohađaju školu prema hrvatskom planu i programu, ali i 40 mališana iz igraonice Framice koja djeluje pri Župnom uredu. To ulijeva nadu da će biti bolje, a i prilikom nedavne obnove crkve u Bugojnu, druge po veličini u BiH, oduševila me spremnost Bugojanaca da, unatoč više nego skromnim primanjima, uglavnom mirovinama, pomognu. Pomagali su svi, povratnici, kao i prognani Bugojanci”, kaže bugojanski župnik. Primjera koji potvrđuju da su Hrvati u Bugojnu građani drugog reda, kaže fra Vinko, ima na svakom koraku, a najteže posljedice ostavlja činjenica da Hrvati u Bugojnu ne mogu do posla. U općinskim tijelima vlasti nisu zastupljeni u skladu s popisom iz 1991., a teško im je pokrenuti i vlastiti posao. “I obitelj Bodružić, koja se u Bugojno vratila prije dvije godine te otvorila predstavništvo jedne švicarske tvrtke, nažalost razmišlja o ponovnom povratku u Švicarsku. Godinama ponavljam i upozoravam da je građanska država propala u Bugojnu. Ono što se Hrvatima događa danas u Federaciji, mi u Bugojnu doživljavamo godinama”, zaključuje bugojanski župnik.

Mjesto okupljanja

Crkva sv. Ante bila je i ostala mjesto okupljanja i oaza u kojoj Hrvati Bugojna slobodno mogu izražavati pripadnost svojoj vjeri i naciji. Potvrđuju to podaci da je u Župnom uredu za vrijeme rata i godinama poslije postojala škola, ambulanta i ljekarna. Danas je ostala igraonica Framice kao nada da će mladi ovdje opstati i, za razliku od svojih roditelja, svoji na svome živjeti život dostojan čovjeka.

Ključne riječi

Komentara 5

DZ
dzalic
16:13 12.06.2011.

Bravo! Na Bugojno kao i na druga mjesta unutar Bih hrvatski politicari a uprvom redu mislim na HDZ pokazuje interes kada su odnosi zategnuti odnosno oni tu zategnutost i isprovociraju da bi hrvatski puk Bugojna prikazali kao žrtvu bosnjacke politike koji uistinu i jesu žrtve bosnjacke politike ali uprvom redu su oni žrtve HDZ-a koji ni u ratnom periodu nisu nista poduzeli za Hrvate pa mogao bi čak reči Bosne a kamoli Bugojna ,Varesa, Travnika Uskoplja Banjaluke ,Kaknja, Kotorvarosi, Dervente Bos, Šamca Brčkog itd itd nisu poduzeli nista, nisu poduzeli nista ili su u prvom redu opstruirali povratak Hrvata na svoja ognjista misleci tobože da ce se izboriti za neki entitet gdje ce živjet samo Hrvati a usuštini im taj treci entitet i treba da bi neograniceno vladali tim jadnim od rata a i poraca poharanim i obezglavljenim pukom. Ako neko osvrce na recimo Hrvate Bugojna i njihov položaj koji je uistinu katastrofalan treba se zapitati a u ovom slucaju HDZ BIH sto su oni ucinili za boljitak Hrvata Bugojna koliko su proizvodni pogona otvorili u Bugojnu da bi taj obespravljeni narod zaradio koju marku na svom kucnom pragu a ne odlazio kao prije 100 god. trbuhom za kruhom

TU
turbo
18:52 12.06.2011.

Cestitam za komentar dzalic.ovi uporno misle da smo mi svi idioti,mi prvo trebamo rascistiti sa ovim nasim olosom koji nas vodi a lako ce mo tada mi sa ostalima samo se pitam kad li ce biti vrjeme za to.

FY
Fuck you Mother Fucker
22:43 12.06.2011.

Sta je sa Mostarom, Zepcem i Stolcem koji su inace imali bosnjacku prije rata vecinu? Zasto su gradonacelnici tamo danas Hrvati? Mislim koja je to matematika ili se radi o prijedorskom zlocinackom scenariju? Je li u Stolcu jos uvijek Covicevivi skolski bojovnici sprovode apartheid? Je li jos uvijek bosnjacka djeca moraju ici iskljucivo u drugu smjenu i imati nastavu gledajuci u krst ili bolje receno kriz iznad table? Hajde malo pisite o tome.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?