NOVI USTAV FBIH

Onemogućava se preglasavanje u Vladi, ukida se predsjednik...

Reforma
07.05.2013.
u 09:08

Hoće li i što od preporuka biti prihvaće no ovisi o domaćim liderima

Među 181 preporukom stručnog tima za reformu Federacije BiH su i one koje predviđaju ukidanje dužnosti predsjednika i dopredsjednika Federacije, uspostavu pozicije predsjednika Parlamenta Federacije BiH te promjenu načina odlučivanja u entitetskoj Vladi, doznaje Večernji list.

Osnova za raspravu

Tim uspostavljen na inicijativu američkog veleposlanika Patricka Moona predstavit će svoje preporuke na konferenciji 14. i 15. svibnja, a hoće li i što od toga biti prihvaćeno ovisi o domaćim političarima. - Njihove preporuke su dobra osnova za raspravu. Moguća je njihova dorada i zbog toga se i otvara javna rasprava. Očito je, međutim, da ovi prijedlozi omogućavaju uspostavu funkcionalnije i jeftinije Federacije - kazao nam je izvor blizak američkom Veleposlanstvu u BiH. Iako je iniciralo i podržalo rad stručnog tima, američko Veleposlanstvo nije i neće sudjelovati u formuliranju preporuka ili prijedloga za reformu Federacije Bosne i Hercegovine. - Stručni tim se nije bavio mapama i prekrajanjem granica unutar Federacije. Samo jedna njihova preporuka odnosi se na ovo pitanje i u njoj se ističe da bi trebalo smanjiti broj županija, pri čemu se navode ekonomski razlozi - kaže naš sugovornik, uz napomenu da je sve preporuke moguće provesti i bez teritorijalne reorganizacije. Večernji list doznaje kako je jedna od ključnih preporuka ukidanje dužnosti predsjednika i dopredsjednika Federacije te uspostava pozicije predsjednika Parlamenta Federacije BiH. Značajan dio sadašnjih ovlasti predsjednika entiteta, poput imenovanja mandatara, preuzeo bi predsjednik Parlamenta Federacije BiH. Ispod njega bi bili sadašnji predsjedatelji Zastupničkog i Doma naroda. Racionalnost bi se postigla i smanjenjem broja članova oba parlamentarna doma pa je tako jedan od prijedloga da Zastupnički dom umjesto sadašnjih 98 ima 81 zastupnika. Novina je i što bi ubuduće pravo na profesionalni angažman imala samo čelnici Parlamenta. Ustavom bi se visina njihovih primanja vezala uz prosječnu plaću u Federaciji BiH pa se više ne bi događalo da zastupnici imaju i po pet puta veću plaću od prosječne. Značajna pozornost je u preporukama posvećena i uklanjanju mogućnosti blokade u funkcioniranju institucija Federacije BiH. Tako je jedna od preporuka da članovi Parlamenta Federacije BiH izgube pravo na plaću ako ni nakon pet mjeseci od izbora ne izaberu Vladu Federacije Bosne i Hercegovine. Također, zastupnici i izaslanici koji bi nedolaskom opstruirali konstituirajuću sjednicu Parlamenta mogli bi ostati bez mandata.

Vitalni nacionalni interes


Naš sugovornik ističe kako se preporukama nastojala poboljšati pozicija konstitutivnih naroda, ali i onih koji pripadaju “ostalima”. U tom kontekstu predložena je promjena načina odlučivanja u Vladi Federacije BiH, i to tako što bi se uveli neki mehanizmi nacionalne zaštite koji postoje u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Konkretno, za donošenje neke odluke koja ne ide na potvrdu u Parlament Federacije BiH, morao bi glasovati minimalan broj članova Vlade Federacije BiH iz svakog naroda. Zaštita vitalnog nacionalnog interesa i dalje bi se ostvarivala kroz Dom naroda. Ovlasti Federacije Bosne i Hercegovine i županija ne bi se značajnije mijenjali, a najveća novina je jačanje pozicije općina i proširivanje njihovih ovlasti u nekim oblastima, kao što su zdravstvo i obrazovanje. Traži se i način kako općinama osigurati veće prihode.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?