PROBLEM

OHR stopirao zakon

vlada
VL FOTO
19.01.2012.
u 09:24

Platformaši ponovno nisu postigli dogovor o nacrtu novog zakona o unutarnjim poslovima

Vodeće stranke platformaške koalicije u FBiH ponovno nisu postigle dogovor o nacrtu novog zakona o unutarnjim poslovima. Iako su iz SDP-a prije jučerašnje sjednice Vlade FBiH najavljivali da će usprkos protivljenju ministara iz SDA utvrditi nacrt zakona i uputiti ga u parlamentarnu proceduru, to se nije dogodilo.

Dodatne konzultacije

Službeno je nakon sjednice Vlade objavljeno da će se “nakon što Federalno ministarstvo unutarnjih poslova, kao predlagač novog zakona, razmotri sugestije i prijedloge na ponuđeni tekst iznesene tijekom današnje rasprave, prednacrt ponovno naći na dnevnom redu sljedeće sjednice Vlade FBiH”. Drugim riječima, odluka je ponovno prolongirana do idućeg zasjedanja Vlade, dokada se očekuje dogovor koalicijskih partnera o spornom zakonu. Ovakav ishod sjednice Vlade mogao se i očekivati nakon što je premijeru Nerminu Nikšiću stiglo pismo iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u kojem se predlažu dodatne konzultacije prije usvajanja zakona. Kontroverzni zakon bit će jedna od tema i današnjeg sastanka premijera Nikšića s posebnim izaslanikom EU-a Peterom Sorensenom. Glavni razlog sporenja između SDP-a i SDA su odredbe predloženog zakona kojima se umanjuje značenje i uloga Neovisnog odbora, a jača uloga Vlade i resornog ministra prilikom izbora i smjene ravnatelja policije. U SDA tvrde da se na ovaj način jača politička kontrola nad policijom, dok u SDP-u ističu kako je riječ o uvođenju civilnog nadzora nad policijom kakav postoji i u drugim europskim zemljama. Slične argumente kao SDA iznosi i aktualni ravnatelj Federalne uprave policije Dragan Lukač.

Najveća prijetnja

Zakon o unutarnjim poslovima trenutačno je najveća prijetnja i opstanku platformaške koalicije na federalnoj razini.

SDA je već najavio da neće mirno promatrati nadglasavanje njegovih ministara i zastupnika od SDP-a i dviju manjih članica koalicije. Slični zakoni o unutarnjim poslovima na županijskoj razini također su najveći, ali ne i jedini razlog sukoba između SDP-a i SDA. Stranke imaju različite stavove i oko moguće rekonstrukcije Vlade Federacije BiH.

Ključne riječi

Komentara 1

IV
ivo33hzhb
21:01 19.01.2012.

O ovima gospodo iz VL ne trebate nista pisati, oni su ne ustavni i to njihovo priserav... nikog ne tangira.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?