MILAN BANDIĆ:

Ogorčen sam ponašanjem Lagumdžijina SDP-a

milan bandić
Antonio Bronić/PIXSELL
05.04.2011.
u 08:38

Zagrebački gradonačelnik podigao je svoj glas u zaštitu Hrvata. Uputio je otvoreno pismo javnosti u BiH i RH

Kao hrvatski sin Bosne i Hercegovine, osvjedočeni prijatelj ove države i svih njezinih građana, bez obzira na njihovu nacionalnost ili stranačku pripadnost, te čovjek kojemu je stalo do poštenja i pravednosti, prisiljen sam podići svoj glas zbog ignoriranja volje birača i institucionalnog nasilja koje se provodi u BiH nad hrvatskim narodom. Sa žaljenjem moram konstatirati da se – zahvaljujući političkoj uskogrudnosti i nepromišljenosti lidera SDP-a BiH i njegovih koalicijskih partnera - pred našim očima urušava godinama stvarano povjerenje među narodima, Hrvate se svodi na status nacionalne manjine, a budućnost BiH dovodi u pitanje. BiH je i hrvatska zemlja te je nezamislivo njezino funkcioniranje bez sudjelovanja legalno izabranih predstavnika sva tri naroda.

Bez stvaranja institucionalnog okvira za punu i istinsku ravnopravnost triju konstitutivnih naroda, nema stabilne i demokratske BiH, niti perspektive za njezine građane. A sva privremena rješenja, utemeljena na ignoranciji, preglasavanjima ili drugim oblicima zloporabe institucija, mogu voditi daljnjem kaosu i blokadi života u ovoj izmučenoj državi. Zato je krajnje vrijeme da oni koji imaju veću političku moć, pokažu i više odgovornosti, mudrosti i otvorenosti za težnje i potrebe druga dva naroda.

Nažalost, svjedoci smo da umjesto toga “najjača stranka” nudi zatvaranje u ideološki rov i zauzimanje stranačko-interesne busije, u kojoj nema volje ni želje za kompromisima i traženjem pravednih rješenja. Takvo ponašanje, uči nas povijest, moglo bi biti početak kraja ovakve BiH. Zbog toga izražavam ogorčenost i žaljenje zbog ponašanja SDP-a BiH na čelu sa Zlatkom Lagumdžijom te njegovih koalicijskih partnera, koji su ovim činom pokazali da im je komadić vlasti važniji od budućnosti Federacije BiH, cjelokupne države BiH i vlastitih naroda. U uvjerenju da će akteri ove krize shvatiti pogubnost svojih poteza i započeti provoditi odgovorniju politiku te da će se međunarodna zajednica poštenije i pravednije zauzeti u zaštiti prava hrvatskoga naroda, ovim putem izražavam punu potporu svim ljudima dobre volje koji rade na iznalaženju rješenja za izlazak iz ove situacije te koaliciji HDZ BiH - HDZ 1990 da ustraju u pravednoj borbi.

Komentara 1

TU
Tuce
10:05 06.04.2011.

pa i stobom je nezadovoljana cijela Hrvatska pa si jos u politici,da neces mozda i ti u BiH da osnivas stranku,Djapic je vec u BiH pa me nebi cudilo da i ti dodjes

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?