nobilo poslao poziv

Odvjetnik Nobilo poslao poziv za saslušanje premijerki Kosor

sjednica vlade, jadranka kosor
Robert Anić/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
10.07.2011.
u 12:30

Nobilo poslao poziv za saslušanje premijerki J. Kosor, Predsjedništvu HDZ-a i članovima Vlade iz 2008. o ugovoru s MOL-om

Premijerki Jadranki Kosor u petak je poslan poziv za saslušanje, i to kao jednoj od ključnih svjedoka u istrazi da su zbog mita od 10 milijuna eura mađarskome MOL-u prepuštena upravljačka prava nad Inom i izdvojen plinski biznis.

Poziv premijerki, ali i cijelom Predsjedništvu HDZ-a i članovima Vlade iz 2008. godine, poslao je branitelj Damira Polančeca, odvjetnik Anto Nobilo. USKOK Polančeca tereti da je bio pomagač bivšem premijeru Ivi Sanaderu u kriminalu koji je rezultirao primanjem mita od šefa MOL-a Zsolta Hernadija, a zauzvrat prepuštanjem državne naftne kompanije Mađarima.

U Nobilovu uredu

USKOK tvrdi da su Sanader i Polančec doveli Vladu u zabludu uvjeravajući ministre da je sporni ugovor s MOL-om povoljan. No Polančec inzistira na tome da je istina posve suprotna i da su sve pojedinosti u pregovorima s Mađarima znali čelni ljudi HDZ-a i Vlade. Prezentacijom iz studenog 2008., kojom je upoznao Predsjedništvo HDZ-a s mogućnostima izmjene dioničarskog ugovora s MOL-om i gubicima koje donosi plinski biznis, Polančec nastoji potkrijepiti svoje riječi.

Prezentaciju je Polančec održao čelništvu HDZ-a nekoliko mjeseci prije sklapanja ugovora i ona pokazuje da su svi Sanaderovi suradnici bili upućeni u situaciju s Inom i MOL-om.

Kao osumnjičenik u istrazi da je Sanader primio mito od Hernadija Polančec je USKOK-u trebao dati iskaz u četvrtak. Nobilo, međutim, ne gubi vrijeme pa je već u petak poslao pozive za saslušanje u istrazi koju će on provesti.

Naime, novi Zakon o kaznenom postupku (ZKP) navodi da je istraga stranačka, što znači da sve istražne radnje, od saslušanja svjedoka, vještaka i prikupljanja materijalnih dokaza, mogu provoditi tužitelji, ali jednako tako i branitelji. Budući da USKOK smatra kako su Kosor i ministri u njenoj vladi izmanipulirani i potpuno nevini u predaji Ine Mađarima, saslušat će ih Nobilo, i to u svome uredu u Amruševoj ulici.

Odaziv nije obvezan

Problem je, međutim, što mu se Kosor, ministri i vodeći HDZ-ovci, Vladimir Šeks, Ivan Jarnjak te eventualno drugi iz Predsjedništva stranke, ne moraju odazvati. ZKP kaže da se građanin mora odazvati pozivu kada saslušanje traži USKOK, ali ta obveza ne postoji ako to isto u sklopu svoje istrage traže branitelji. Odvjetnici smatraju da je u tom pogledu ZKP na strani tužitelja, da je narušena jednakopravnost stranaka u postupku i još su davno podnijeli Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu njegove ustavnosti, ali do danas nisu dobili odgovor.

Nobilo je u pozivu premijerki i njenim ministrima naznačio datum i vrijeme kada ih namjerava saslušavati, a pritom im je dao tjedan dana vremena za pripremu. Ako njegov poziv ostane bez odaziva, tražit će od USKOK-a da sasluša čelnike izvršne vlasti. Inzistirat će da se, makar i posredno, ispita Kosor, kao i svi članovi Vlade, osim ministara Tomislava Karamarka, Đure Popijača, Domagoja Ivana Miloševića i Martine Dalić koji 2008. godine nisu bili u Sanaderovu timu.

Pitanja koja Polančecova obrana namjerava postaviti Sanaderovoj najbližoj suradnici iz vremena kada je primao mito uglavnom su sadržana u razlozima zbog kojih je Nobilo pisao glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću da se ne sastaje s Kosor.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?