Paraliza Vlade FBiH

Od početka godine četiri sjednice, i to bez ijednog usvojenog zakona

Vlada
09.03.2013.
u 10:32

Rezultati rada govore da postojeća izvršna vlast već mjesecima ne funkcionira

Vlada Federacije BiH apsolutno više nije u stanju ispunjavati svoju ustavnu obvezu. Izglasavanje nepovjerenja u oba doma entitetskog parlamenta nije jedini razlog za to. Još i prije se pokazalo da Vlada kao kolektivno tijelo u postojećem sastavu više ne može djelovati.

Bez funkcionalnosti

Od početka ove godine Vlada koju čine ministri iz SDP-a, SDA, Boljitka i HSP-a, održala je samo četiri sjednice, a na njima nije utvrdila ni jedan zakonski nacrt ili prijedlog. Petu sjednicu u ovoj godini sazvali su za ponedjeljak. Premijer i ministri su se uglavnom bavili tehničkim pitanjima. Ovakva kakva je Vlada u predstojećem razdoblju neće moći odgovoriti ni osnovnim zadaćama. Zbog toga je preuzimanje njenih ingerencija od Parlamenta potpuno logično u postojećoj situaciji. Iako je nemogućnost djelovanja Vlade u prva dva mjeseca ove godine dostiglo krajnju točku, mnogo veću operativnost i učinkovitost postojeća izvršna vlast nije pokazivala ni u većem dijelu prošle godine, odnosno od raspada koalicije SDP-SDA. Tijekom prošle godine Vlada je propustila realizirati više od 100 vlastitih zaključaka, što bi samo po sebi trebalo biti dovoljno za njenu smjenu. No, ne samo da nije došlo do smjene Vlade, već ministri koji nisu izvršavali zaključke nisu pretrpjeli nikakve sankcije. Štoviše, zbog odnosa snaga u aktualnoj Vladi premijer Nermin Nikšić nema nikakvu mogućnost da pokrene pitanje odgovornosti pojedinih ministara. - O tome se ne govori, jer je to blamaža za cijelu Federaciju, ali činjenica je da skoro svi ministri djeluju autonomno i bez ikakve koordinacije s premijerom i Vladom kao kolektivnim tijelom. Što rade pojedinci u ministarstvima moći će se u potpunosti sagledati tek nakon promjene izvršne vlasti, kaže naš sugovornik iz Vlade. Kako se neslužbeno doznaje, pojedini članovi Vlade već sada krše parlamentarne zaključke kojima se ograničilo djelovanje izvršne vlasti.

Smanjenje ovlasti

Tim zaključcima je definirano da Vlada FBiH kojoj je izglasano nepovjerenje nastavlja raditi sa smanjenim ovlastima, što podrazumijeva ograničavanje rada Vlade samo na neophodne aktivnosti koje osiguravaju izvršavanje preuzetih međunarodnih obveza i one koje su potrebne za funkcioniranje FBiH. Zaključcima se predviđa i da Vlada ne može donositi odluke i druge akte kojima se stvaraju dodatna financijska opterećenja za FBiH te usvajati programe utroška sredstava bez suglasnosti Parlamenta. U zaključcima se premijer FBiH zadužuje da dostavi popis nadzornih i upravnih odbora te članova uprave u poduzećima, agencijama, institucijama i zavodima čiji je mandat istekao, kako bi Zastupnički dom izvršio imenovanja vršitelja dužnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?