Reakcije

Od BiH se očekuju ubrzane reforme

vijece
VL FOTO
12.02.2012.
u 11:57

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i povjerenik za proširenje Štefan Füle, čestitali su  BiH

Međunarodna zajednica, a posebno Europska unija i SAD, s velikim su olakšanjem dočekali konačnu uspostavu izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, vjerujući kako je to ključni korak za izlazak zemlje iz krize i zaostajanje za euroatlantskim integracijama.

 

Potvrđuju to i prve reakcije iz inozemstva na imenovanje Vijeća ministara BiH. Među prvima su reagirali visoki dužnosnici Europske unije iz Bruxellesa. Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije, Catherine Ashton i povjerenik za proširenje i europsku politiku susjedstva, Štefan Füle čestitali su  BiH na imenovanju Vijeća ministara. -Želimo novom sazivu Vijeća ministara uspjeh u budućem radu. Vjerujemo i očekujemo da će ispuniti očekivanja građana BiH.

Potičemo novo Vijeće ministara, kao što je već najavio predsjedatelj Bevanda, da se fokusira na program europskih integracija, te poduzme neophodne aktivnosti kako bi osigurali konkretan napredak. Kada Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupi na snagu, dodatno će ojačati odnosi između BiH i EU. Pozdravljamo nedavno usvajanje Zakona o državnoj pomoći i Zakona o popisu stanovništva, čime BiH ide u pravom smjeru. Dodatno, BiH mora poduzeti kredibilne napore da svoj Ustav u potpunosti uskladi s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, poručili su Ashton i Füle. Ono oko čega je EU i dalje zabrinuta je nepostojanje političkog dogovora u vezi s proračunom za institucije na državnoj razini za 2012. godinu i daljnje neslaganje oko Globalnog fiskalnog okvira.

-Jasna ekonomska i fiskalna politika je suštinski preduvjet za napredak zemlje u procesu europskih integracija. Perspektiva BiH za članstvo u EU je jasna i ima punu podršku 27 zemalja članica EU. Primarna odgovornost za napredak je na BiH, njenim liderima i institucijama. EU će nastaviti pomagati BiH, između ostalog, i svojim pojačanim prisustvom, zaključili su u svojoj poruci visoki dužnosnici iz Bruxellesa. Slični stavovi dolaze i iz Londona. U posebnoj izjavi u povodu uspostave Vijeća ministara BiH, britanski šef diplomacije, William Hague ističe kako to pokazuje da kompromis i vodstvo mogu stvoriti uvjete za pozitivnu promjenu.  -Sada je ključno da nova vlada brzo iskoristi ovaj pomak i radi u interesu svih ljudi u BiH. Prije svega, tu je hitna potreba da se dogovori državni proračun za 2011. i 2012. godinu, a potom ostvari stvarni napredak po pitanju reformi koje će BiH omogućiti da se kreće ka budućem članstvu u EU, kazao je Hague.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?