AMERIČKA MORNARICA

Oči i uši američke Šeste flote na remontu u Rijeci

'15.09.2011. Rijeka - Ratni brod Mount Whitney tegljaci vuku u remontno brodogradiliste Viktor Lenac u Martinscici. To je zapovjedni brod 6. americke flote, a u remontu ce ostato oko dva mjeseca.Photo
Foto: 'Goran Kovacic/PIXSELL'
1/3
20.09.2011.
u 08:00

Riječ je o jednom od najsloženijih plovila SAD-a. Brodogradilište Viktor Lenac uprihodit će 6,5 milijuna dolara za remont.

"Mount Whitney", zapovjedni brod američke Šeste flote, koji se sada nalazi na remontu u riječkom brodogradilištu Viktor Lenac, jedno je od najsofisticiranijih i najsloženijih plovila koje ratna mornarica SAD-a ima pod svojim zapovjedništvom. Nema veliku razornu moć, ali je njegova vrijednost u tome što je riječ o iznimno sposobnom komunikacijskom čvorištu koje je srce i mozak jedne od najjačih borbenih skupina koja je plovila ovim morima.

Uz pomoć složenih HF, UHF, VHF i satelitskih SHF komunikacijskih kanala "Mount Whitney" omogućava ne samo međusobnu komunikaciju sa svim plovilima Šeste flote nego i zapovjedništvu ratne mornarice, koje se nalazi na području SAD-a, omogućava uvid u trenutačno stanje na bojištu koje pokriva.

– Zapovjedni brod oči su i uši svake operacije u kojoj sudjeluje flota. Precizna koordinacija i pravodobno donošenje odluka od ključne su važnosti za uspjeh svake pojedine bitke, bilo da je riječ o manjoj invaziji na neku obalu ili o velikoj i složenoj operaciji nadgledanja zračnog ili morskog prostora. "Mount Whitney" je u tome nezamjenjiv – kaže za Večernji list londonski analitičar Sajjan Gohel.

"Mount Whitney", koji je sagrađen u samo godinu dana nakon što je 1969. kobilica postavljena na navoz brodogradilišta Newport, jedan je od samo dva broda klase Blue Ridge koji se nalaze u sastavu Ratne mornarice SAD-a. Pozicija zapovjednog broda Šeste flote ipak nije prva zapovjedna dužnost tog mornaričkog dragulja. Od 1981. do prije šest godina "Mount Whitney" služio je kao zapovjedni brod Druge američke ratne flote, a s njega je zapovijedano akcijama koje su marinci 1994. izveli na Haitiju, ali i drugom Pustinjskom olujom kojom je napokon srušen režim Sadama Huseina u Iraku. Mount Whitney dolazi na poziciju zapovjednog broda Šeste flote 2005., a matična luka postaje mu talijanska Gaeta.

– Taj brod pokrenuo je akciju protiv Gadafija, s njega je koordinirano provođenje zone zabrane letenja. A na njemu je bio i admiral Locklear koji je taktički zapovijedao akcijom "Odisejeva zora" – kaže Gohel.

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije