TAJNI PREGOVORI

Novo Vijeće ministara

čović
VL FOTO
18.07.2011.
u 10:57

Svi su spremni na kompromisno rješenje. Došlo je do relaksiranja odnosa s HDZ-om oko ustroja vlasti.

Predsjedništvo BiH uputilo je jučer pismo čelnicima političkih stranaka koje imaju zastupnike u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u kojemu su ih pozvali na postizanje dogovora o vlasti na razini BiH.

Vrijeme za dogovor

Istodobno čelnici najvećih stranaka već su potajno započeli razgovore oko uspostave državne vlasti za što, tvrde, imaju potporu administracija SAD-a, EU-a i Njemačke. To je prvi znak otopljavanja odnosa, prije svih SDP-a BiH i SDA, HDZ-a BiH i HDZ 1990 te SNSD-a i SDS-a koji drže ključeve ustroja vlasti.

- Smatrajući da je krajnje vrijeme da se prevlada politički zastoj u uspostavi izvršne vlasti na razini Bosne i Hercegovine te krene u rješavanje ozbiljnih i nagomilanih pitanja koja su od sudbinskog značaja za budućnost zemlje, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine poziva vođe i vodstva političkih stranaka da pokažu političku odgovornost za uspostavu novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine”, navodi se u pozivu tročlanog Predsjedništva BiH. Pojašnjava se kako je zakonska obveza u roku od osam dana predložiti novoga mandatara nakon što kandidat stranaka okupljenih oko SDP-a za predsjedatelja Vijeća ministara BiH Slavo Kukić nije dobio potrebnu parlamentarnu potporu.

Samo siguran kandidat

Pri tome su iz kolektivnog šefa zemlje poručili da budući kandidat treba osigurati natpolovičnu potporu 22 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u koju su uključene entitetske većine.

“Uz prijedlog treba dostaviti potpise 22 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koje će uključiti entitetske većine, čime će se smatrati da su ispunjeni uvjeti za formalnu kandidaturu”, dodaje se u priopćenju Predsjedništva BiH i pojašnjava da će se samo takva kandidatura proslijediti Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine na potvrđivanje. To praktično znači da neće razmatrati sljedeća dva prijedloga koji su ranije predloženi zajedno s Kukićem dok se ne postigne dogovor oko toga tko ima potrebnu većinu za sastavljanje Vijeća ministara BiH.

Dogovor o Vijeću ministara promijenio bi i odnose na nižim razinama vlasti.

Ključne riječi

Komentara 2

KI
kitikat
17:37 18.07.2011.

nije covic u polozaju da bilo sta odlucuje ili uslovljava

CI
cinbenik
18:46 18.07.2011.

Znaci i covic se polako priprema da bude \"izdajnik\",tko bi rekao onakva Hrvatina,mislio sam da ce ici do \"stonog\"grada,napusti nas i napravi budalom,a sa njim i ostali clanovi HDZea.Znaci nista od sabora i odluka,dzaba se sastajali........

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?