KRIŽALJKA

Novi sastav državne vlade

spiric
VL FOTO
23.07.2011.
u 11:14

Srpske i hrvatske stranke zagovaraju rotaciju u resorima, Bošnjaci bi pak prvi birali

Čini se da Bosna i Hercegovina neće prestići Belgiju koja je jučer navršila 13 mjeseci bez državne vlade. Posve je izgledno da će budući saziv Vijeća ministara biti sastavljen od šest stranaka, po dvije hrvatske, srpske i većinske bošnjačke stranke, čime bi se uspostavila većina koja je u stanju komotno donositi sve odluke potrebne za euroatlantske reforme i ustavne promjene. Prema sadašnjem raspoloženju, ključni akteri blizu su dogovora o ustroju državne vlasti. Dva HDZ-a ispred Hrvata, SNSD i SDS u ime Srba te većinske bošnjačke stranke SDP i SDA trebale bi činiti državno Vijeće ministara.

Nijedna od stranaka više nema ništa protiv i to je za sada jedina sigurna stavka da premijerska pozicija pripada hrvatskim strankama iz hrvatskoga bloka. S druge pak strane, i srpska i bošnjačka stranka inzistiraju na mjestu šefa diplomacije. Prije svih čelnik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija koji sebe vidi na toj poziciji, dok pak srpski blok SNSD i SDS planira na tu poziciju postaviti čelnika SDS-a Mladena Bosića. Iako su djelomično odustale od ovoga sustava, većinske bošnjačke stranke još uvijek imaju ambiciju oduzeti jednu hrvatsku poziciju što apsolutno ne podržava hrvatska, niti srpska strana. I pri uspostavi državnog Vijeća ministara hrvatska i srpska strana s jedne strane, odnosno bošnjačke stranke s druge strane predlažu i različit način popunjavanja ovih pozicija. Naime, čelnici Dragan Čović, Božo Ljubić, Milorad Dodik i Mladen Bosić predlažu rotaciju sadašnjih ministarskih pozicija, kako na mjestu predsjedatelja, tako i na ministarskim pozicijama, čime bi se osigurala jednakopravnost i paritet. S druge pak strane, bošnjačke strane inzistiraju da primijeni sustav prvoga izbora prema kojemu bi SDP, a zatim SNSD birali ministarske resore.

U tome slučaju SDP bi birao MVP, a SNSD zasigurno financije. Hrvatima bi uz premijera najvjerojatnije pripala pozicije vanjske trgovine kao i civilni poslovi gdje u aktualnom sazivu sjede Srbi. Idealno bi, međutim, bilo da vodeći političari, uključujući Čovića, Ljubića, Dodika, Lagumdžiju, preuzmu stvari u svoje ruke, kao i odgovornost za ovu zemlju.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar bucalo
bucalo
15:43 23.07.2011.

pa zar nije svejedno tko ce bit u kojoj fotelji ionako svi radite samo za sebe a ne za narod........................

KR
krtica
21:42 23.07.2011.

Nije svejedno tko ce sjediti u kojoj fotelji!Balije zele glavnija mjesta zbog glasova i stvaranja islamske drzave na blakanu! Malo morgen!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?