USTAVNI SUD

Nova presuda Damjanoviću mora se dati u roku 30 dana

damjdanovic
29.09.2013.
u 11:28

Presuda suda iz Strasbourga mora biti provedena do konca listopada ove godine

Ustavni sud BiH je na 82. plenarnoj sjednici razmatrao nekoliko zahtjeva iz nadležnosti Ustavnog suda BiH i zahtjeva za ocjenu ustavnosti, te nekoliko žalbi o navodnim povredama ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Suditi po starom zakonu

Između ostalih, u okviru žalbene nadležnosti Ustavni sud je usvojio žalbu Zorana Damjanovića, podnesenu protiv presuda Suda BiH kojima je proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Ustavni sud je zaključio da je došlo do kršenja člana 7. stav 1. Europske konvencije zato što u konkretnom slučaju postoji realna mogućnost da je retroaktivna primjena Kaznenog zakona BiH bila na štetu podnositelja žalbe u pogledu izricanja kazne. Predmet se vraća na Sud BiH koji ima rok od mjesec dana da donese novu presudu. Ustavni sud je odbacio kao nedopušten zahtjev Milorada Živkovića, drugog zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, za ocjenu ustavnosti člana 2. pravila Ustavnog suda BiH zbog nenadležnosti Ustavnog suda za odlučivanje.
Ustavni sud je dalje, u predmetu broj U 19/13, zaključio da izjave Kluba izaslanika bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH o destruktivnosti po vitalne interese bošnjačkog naroda prijedloga odluke o razmatranju prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju, Zakona o javnim nabavama, Zakona o prebivalištu i Zakona o državljanstvu po hitnom postupku ne ispunjavaju uvjet proceduralne ispravnosti zato što predložene odluke ne predstavljaju „odluku“ za čije bi ispitivanje bio nadležan Ustavni sud.

Interes Bošnjaka nije ugrožen

Povodom zahtjeva Ognjena Tadića za ispitivanje regularnosti postupka, odnosno utvrđivanja postojanja, ili nepostojanja ustavne osnove za proglašenje prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda, Ustavni sud je zaključio da prijedlog zakona, u dijelu koji propisuje utemeljenje i sastav povjerenstva, ne sadrži nijednu odredbu koja stavlja u povoljniji ili nepovoljniji položaj bilo koji od konstitutivnih naroda, u konkretnom slučaju bošnjački narod, zbog čega nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?