ZARAZA

Nova dva slučaja HIV infekcije u Banja Luci, jedan u Sarajevu

laboratorij
Arhiva VL
27.05.2010.
u 09:46

Broj injekcijskih korisnika droga koji su testirani na HIV je u porastu, dok je stopa i dalje niska

Potrebni su veći napori da bi se povećala svijest o domaćim preventivnim HIV servisima te smanjilo rizično ponašanje, naročito, jer injekcijski korisnici droga mogu prenijeti HIV i druge infekcije, koje se prenose putem krvi, općoj populaciji. Ovo je zaključak studije koju je koordinirao UNICEF o ponašanju i navikama - na osnovi ankete među injekcijskim korisnicima droga.

Istraživanje je provedeno u suradnji s nevladinim organizacijama “Viktorija” iz Banje Luke, “Margina” iz Zenice i UG Proi iz Sarajeva te s ministarstvima zdravstva i zavodima za javno zdravstvo. Postotak onih koji su bili u stanju točno odgovoriti na sva pitanja koja se odnose na ključne zablude o HIV-u i načinima prenošenja HIV-a je bio znatno niži. Ukupan procijenjeni broj injekcijskih korisnika droga u Federaciji BiH je 4.900, dok je veoma gruba procjena za cijelu BiH brojka od njih 7.500.

Broj injekcijskih korisnika droga koji su testirani na HIV je u porastu, dok je stopa i dalje niska. Pet posto mladih ljudi u Zenici (18-24) su se testirali i upoznali o rezultatima i oko 12 posto u Sarajevu. U usporedbi s prošlom anketom, povećao se broj injekcijskih korisnika droga koji su dobili sterilnu injekcijsku opremu.

Navodno su u manjoj mjeri dijelili iglu/špricu. Rezultati testiranja krvi su pokazali dva slučaja HIV infekcije u Banjoj Luci, dok je procijenjena učestalost hepatitisa C bila 50,6 posto. Samo jedan slučaj HIV infekcije otkriven je u Sarajevu gdje je procijenjena učestalost hepatitisa C bila 49,7 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?