dugih 16 godina

Nitko neće biti kažnjen za smrt majke u rodilištu

nikola ljubojevic
VL
12.07.2011.
u 09:00

Kćerima Mirele Lončar danas je 16 godina, a njihova majka nije doživjela trenutak da ih zagrli.

Mirela Lončar iskrvarila je 29. rujna 1995. na odjelu intenzivne njege zagrebačke Petrove bolnice a da nije doživjela trenutak da svoje tek rođene tri kćeri drži u zagrljaju. Nitko nikad neće odgovarati za njezinu smrt jer čovjek koji je više od 15 godina živio pod teretom sumnji i optužbi nije kriv što je majka triju djevojčica umrla. Koliko je bolno nepravedno što će smrt majke danas triju tinejdžerica ostati nekažnjena, još gore bi bilo za njezinu smrt kazniti pogrešnog čovjeka.

– Kao ženi koja je i sama rodila zastrašujuće mi je da u najvećoj klinici za žene kao što je Petrova žena iskrvari. Tužiteljica je u završnim riječima rekla: “Netko mora biti kriv za to”, ta me rečenica osupnula jer se nikad ne bi smjelo dogoditi da netko bude žrtveno janje, da se proglasi krivim samo zbog težine posljedica. Netko je kriv za smrt Mirele Lončar, ali to niste vi, a krivac je trebao biti ovdje na vašem mjestu – kazala je sutkinja Sanda Bramberger-Ostojić obrazlažući oslobađajuću nepravomoćnu presudu dr. Nikoli Ljubojeviću te dodavši da sud zna nakon cijelog postupka tko je krivac, ali da do suda krivci nisu došli.

Anesteziologinja umrla

Proces je pokazao da je ženi tijekom carskog reza tog 28. rujna dr. Josip Đelmiš, kojem je M. Lončar bila pacijentica, prerezao arteriju epigastriku, no to nije bilo prepoznato. Dr. Đelmiš odlukom tužiteljstva nije bio procesuiran, pa se sud njime nije mogao baviti. Osim dr. Ljubojevića, bila je optužena anesteziologinja Franka Ružić, no ona je umrla pa je proces protiv nje obustavljen. Tako je na optuženičkoj klupi ostao samo dr. Ljubojević, optužen da je te noći bio nadslužba u bolnici te da, unatoč tome što je žena 28. rujna do 20 sati pokazivala znakove hemoragijskog šoka, propustio odrediti pojačan nadzor tima specijalista nad njom u jedinici intenzivne njege, pa je žena umrla dan nakon carskog reza.

Htio ju operirati

No, suđenje je pokazalo da je dr. Ljubojević, kad se stanje Mireli Lončar pogoršalo, zvao njezina liječnika dr. Đelmiša, koji je procijenio da će se ženi krvarenje zaustaviti ako obavi ručnu eksploraciju materišta. Dr. Ljubojević je, za razliku od njega smatrao, da bi ženu trebalo operirati. Mireli Lončar se stanje nakratko popravilo nakon Đelmišova zahvata, no umrla je ujutro 29. rujna.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije