Razgovor

Nikšić: Vlada FBiH daje puni doprinos ulasku BiH u EU

nermin
VL FOTO
21.05.2012.
u 13:34

Federalna vlada je osnovala i koordinacijsko tijelo koje je zaduženo za pitanja ispunjavanja obveza koje stoje pred FBiH

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, razgovarao s izaslanstvom Europske komisije, u kojem su, uz ostale, bili generalni direktor Generalnog direktorata za proširenje pri Europskoj komisiji Stefano Sannino, šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen i predsjednica Odbora regija Mercedes Bresso. Nikšić je istaknuo da je FBiH dio rješenja na putu BiH ka europskim integracijama. Podsjetio je i na nedavnu tematsku sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, u čijem radu je sudjelovao i Peter Sorensen, a na kojoj je ovakvo opredjeljenje apsolutno podržano.

Iako je \"vlasnik\" i nositelj ovog procesa država BiH, Vlada FBiH želi dati pun doprinos, te maksimalno brzo ispuniti svoje zadatke u tom procesu, uključivši i one koje joj je dao Federalni parlament - kazao je Nikšić. Federalna vlada je, u tom cilju, osnovala koordinacijsko tijelo zaduženo za pitanja ispunjavanja obveza koje stoje pred FBiH. Također, održan je i susret s kantonalnim predstavnicima, pa tako sada svaki kanton ima svog koordinatora zaduženog za pitanja ispunjenja eurointegracijskih uvjeta. Uspostavljeni su osnovni principi koordinacijskog mehanizma između FBiH i kantona, a slijedi i njihovo preciznije definiranje. Očekuje se da će do jeseni biti pojačani kapaciteti neophodni za ubrzanje procesa pridruživanja. Uspostavljene mehanizme suradnje predstavnici EU danas su ocijenili kao dobru polaznu točku, ukazavši na potrebu jačanja regija unutar FBiH radi omogućavanja lokalnim zajedicama da lakše dođu do sredstava predpristupnih fondova. Korištenju ovih strukturalnih fondova doprinosi i uspostava dijaloga Odbora Europske komisije za regije s lokalnim zajednicama, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?