Predsjednica Kosova:

'Nikolić ne odustaje od retorike koja je već donijela toliko zla'

nikolić,jahjaga (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
06.02.2013.
u 21:27

Nikolić je nakon susreta, na pitanje o uvođenju ćirilice u Vukovaru, kratko izjavio da "Hrvatska, kao i svaka druga država, treba donositi zakone koje može provoditi".

Toga možda nije ili ne želi biti svjestan, ali predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je u Bruxellesu indirektno priznao Kosovo. Po prvi put susreo se s predsjednicom Kosova Atifetom Jahjagom, čime je stvorena nova povijesna činjenica: i predsjednik i premijer Srbije susretali su se s predsjednicom i premijerom Kosova.

Nikolić se, međutim, ne slaže s tezom o "implicitnom priznanju Kosova", koju je iznijela i europska zastupnica Ulrike Lunaček. Nakon susreta izjavio je da to tako doživljavaju samo oni koji sami priznaju Kosovo, a oni koji ga, poput njega, ne priznaju doživljavaju taj susret drukčije. Nikoliću je, očito, jako zasmetalo to što je predsjednica Kosova na sastanku ustvrdila da je Kosovo nezavisna i suverena država.

Nikolić ne odustaje od nacionalističke retorike

- Ako predstavnici privremenih institucija u Prištini inzistiraju na nezavisnosti, kao večeras gospođa Jahjaga, onda ćemo se mi teško moći dogovoriti. A ako se ne dogovorimo, teško ćemo moći lijepo i mirno živjeti - rekao je Nikolić. Predsjednica Kosova izjavila je nakon susreta da Nikolić “ne odustaje od nacionalističke retorike koja je već donijela toliko zla, ne samo Kosovu nego i regiji”.

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton, koja je organizirala susret Nikolića i Jahjage, izjavila je da su i Nikolić i Jahjaga obećali da će podržati dijalog koji vode premijeri Dačić i Thaci. - U dijalogu se sada bavimo pitanjem sjevera Kosova i sljedeći će tjedni biti ključni - rekla je Ashton.

"Hrvatska, kao i svaka druga država, treba donositi zakone koje može provoditi"

Nikolić je nakon susreta, na pitanje o uvođenju ćirilice u Vukovaru, kratko izjavio da "Hrvatska, kao i svaka druga država, treba donositi zakone koje može provoditi".

>>Nikolić: Predsjednici Kosova reći ću i ono što ne bi voljela čuti

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?