ZAOKRET NA SABORU

Nijedna važna odluka više se neće moći donijeti bez HNS-a

Studenti
04.04.2013.
u 09:20

Nastup na izborima u važnim sredinama, izmjene Ustava i važnih zakona morat će dobiti zeleno svjetlo čelništva HNS-a

Od subote na hrvatskog političkoj sceni u BiH će malo toga biti isto. Zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora označit će zaokret u ponašanju i odnosu osam stranaka koje predvode dva HDZ-a u pogledu vrlo jasnog profiliranja hrvatske politike, strateških i konkretnih poteza oko položaja ovoga naroda, ali i odnosa u vlasti kako se ne bi ponavljali raniji slučajevi da zbog sitnih interesa budu dovedene u pitanje strateška pozicija.

Poruke mešetarima

Kako se doznaje, samo dan prije zasjedanja HNS-a u Mostaru će se na sjednici čelništva usuglasiti politički dokument koji će se ponuditi u subotu okupljenim sabornicima. U prvi će se plan staviti ranije spominjano načelo da će o svim važnijim odlukama, kakve su primjerice aktualne ustavne promjene, kao jedino mjerodavno stajalište Hrvata vrijediti zajedničko stajalište Hrvatskog narodnog sabora. Ovakva odluka će uvesti posve novu praksu i više neće moći stranački mešetari trgovati s nacionalnim interesima ili pak ponašati se isključivo kao stranački načelnici. Da nije bilo sebičnih stranačkih dužnosnika, hrvatske stranke ne bi izgubile vlast u središnjoj Bosni, pa čak i Posavini. I pitanje ustavnih promjena zasigurno će se naći na procjeni HNS-a jer se radi o pitanju zbog kojega je i oživotvoren rad ovoga tijela nakon nametanja člana BiH Predsjedništva i isključivanja iz vlasti. 
Po radnome prijedlogu dnevnoga reda, na zasjedanju HNS-a će se prihvatiti završna deklaracija. Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić rekao je da još nije usuglašen politički dokument.

Velika očekivanja

Njegova su očekivanja od zasjedanja Sabora velika, posebice u pokazivanju odlučnosti za nove iskorake. “HNS treba još jedanput potvrditi sve one principe koje smo usvojili kao legitimni hrvatski politički predstavnici od vremena prvog zasjedanja Sabora, Kreševske deklaracije i drugih dokumenata, do obnoviteljskog Sabora na prošlom zasjedanju. Međutim, spoznaje, događaji i procesi koji su se dogodili posljednje dvije godine traže da se i na razini strategije, ali i političkog djelovanja zauzmu mnogo konkretnija stajališta i konkretniji potezi, s ciljem da se zadrži politički subjektivitet hrvatskog naroda u BiH”, rekao je Ljubić. Po njegovim riječima, to znači ostvarenje prava na BiH 
- To je usko povezano i sa samom opstojnošću države. Ako je bilo što do danas postalo bjelodano, to je nemogućnost funkcioniranja, a upitna je dugoročnost i opstanka države BiH strukturirane u Daytonu i svim kasnijim njegovim revizijama. To, naravno, traži vrlo osmišljeno, ali i vrlo izravno i dugoročno neodloživo djelovanje - dodao je Ljubić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?