PLAGIJAT

Nevenka Jurak knjigu prepisala od Zorana Tomića

zoran tomic
Zvonimir Ćorić
14.09.2010.
u 08:38

Osnivanje politologije u Mostaru bio je trn u oku profesora lijeve orijentacije na FPZ-u. Mislili su da nitko nema pravo osnovati politologiju i predavati na njoj nego oni, tvrdi Tomić

Nakon što su pojedini mediji objavili priču o Fima-Mediji u kojoj se spominje kako je ova agencija koristila knjige prof. dr. Zorana Tomića, vodećeg znanstvenika na području odnosa s javnošću u Hrvatskoj i regiji za edukaciju, pitali smo profesora što zna o tomu.

Postupak je u tijeku

-Ne znam. Nisam bio upoznat od te agencije da su se moje knjige koristile u edukaciji njihovih klijenata. Stvarno o tomu ne znam ništa. Onoliko koliko ja pratim hrvatske medije, znam da je taj postupak još u tijeku, tj. još traje kriminalistička obrada. S tim u svezi nije mi jasno odakle Jutarnjem listu ti podaci ako istraga traje i ne znam je li to točno, tvrdi dr. Tomić. U tvrdnji Jutarnjeg lista kako je Neveka Jurak, boraveći u zatvoru, “kopirala ‘Odnose s javnošću’ profesora Tomića, dodajući tek poneki upitnik ili krateći dio teksta, autora uopće nije iznenadilo. Od kada su njegove knjige na tržištu, prije svega ‘Izborni marketing’, ‘Suvremene izborne kampanje’ i ‘Odnosi s javnošću’, iste se knjige jako puno koriste kao literatura na sveučilištima, visokim školama i poslovnim učilištima. Samo knjiga ‘Odnosi s javnošću’ se koristi na desetak sveučilišta u regiji od Makedonije, Kosova, Srbije, BiH, Hrvatske, Crne Gore do Slovenije. No, jedno je koristiti knjigu kao udžbenik, drugo je uzimati iz knjige poglavlja i komercijalno ih koristiti.

-Nije me nitko kontaktirao. Ako su moja knjiga ili dijelovi korišteni u komercijalne svrhe bez moga dopuštenja, jasno je kršenje zakona.

Na knjizi je jasno naznačen copyright. Hoću li podnijeti tužbu, ne znam. Prije svega ne znam što je istina od svega toga. Ako istraga bude utvrdila kršenje zakona, tj. autorskih prava, valjda će me netko kontaktirati.

Radi se o mom tekstu

Ali posve je izgledno da se radi o mojem tekstu. Njega je bilo moguće uzeti iz sve tri navedene knjige. Doslovno je prenesen. Meni ta činjenica nije posve sporna. Trebalo je samo navesti izvor tog teksta i sve bi bilo u redu, tvrdi Tomić.

Ovo nije ni prvi put da se knjige dr. Tomića, koje se najviše koriste u edukaciji na području odnosa s javnošću, političkog komuniciranja i političkog marketinga kopiraju. Tako je jedna PR agencija u Zagrebu skenirala cijelu knjigu ‘Odnosi s javnošću’, i to samo mjesec dana nakon izlaska, i dijelila je u radnim materijalima PR polaznicima na seminarima, kojeg Tomić nije tužio jer se radilo o čovjeku kojeg dobro poznaje i samo ga je zamolio da prestane s daljnjom distribucijom knjige.

- Ovih dana primio sam e-mail iz Makedonije i studenti traže dodatno literature jer uče i polažu na poslijediplomskom studiju u Skopju po mojoj knjizi. Nema tome kraja. Jednom kada knjiga iziđe, onda vi niste njezin gospodar. Ona živi svoj život. Zavisno od sadržaja i kvalitete. Ja sam ponosan na moju knjigu ‘Odnosi s javnošću’ jer je jedina kao takva udžbenik u široj regiji.

Silabusi i programi

Pitali smo prof. Tomića može li prokomentirati i napise u medijima u svezi s poznatim problemima silabusa i programa Studija politologije u Mostaru. -Da, mogu, i to prvi put komentiram. U čemu je problem? Prvo problem nastupa između mene i prof. Kasapović u Zagrebu. Ona je bila recenzent mojoj knjizi ‘Izbori i izborna kampanja u BiH 2002.’ Citirala me je u svojem ‘Izbornom leksikonu’ itd. Naši su odnosi bili dobri sve dok me nije angažirala Nova TV kao svoga stalnog izbornog analitičara. Kada sam se počeo pojavljivati na Novoj TV, HTV-u i drugim televizijama proradio je njezin ego. Jedan njezin bliski kolega inače prof. s FPZ mi je rekao kao mi je Nova TV velika pogreška. Kazao je kako nisam smio nastupati na TV jer sam tek došao na FPZ i Zagreb. Rekao je da mi to Mirjana neće oprostiti. Budući je ona u to vrijeme željela i uspijevala kontrolirati sve kolege profesore koji nastupaju javno, a budući ja to nisam dopuštao nastao je problem. Zapravo nisam pristao na intelektualni „teror“ Mirjane Kasapović, naveo je Tomić. A što s programom politologije, pitali smo također. - Osnivanje politologije u Mostaru bio je trn u oku profesora lijeve orijentacije na FPZ. Oni su mislili kako nitko nema pravo osnovati politologiju i predavati na njoj nego samo oni. Kada su shvatili da osnivanje ide dalje i da njih neće biti na njemu počela je hajka. Hajka je počela kroz programe i nastavlja se do danas i koristi se svaki trenutak da se ta priča reinkarnira, pojasnio je prof. dr. Zoran Tomić.

Ključne riječi

Komentara 1

MI
mitar
12:23 14.09.2010.

Ne vidim razloga njegovoj ljutnji jer su oboje clanovi vladajuce hunte,znaci ono sto je vlasnistvo partije svacije je vlasnistvo

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?