Ustavni sud FBIH

Neustavno pola odluka o ukidanju naknada za branitelje

Ustavni sud
19.12.2012.
u 09:59

Ustavni sud FBiH osporio odredbe federalnog Zakona o reviziji branitelja

Ustavni sud Federacije BiH utvrdio je da članak 9. Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite FBiH, u dijelu koji se odnosi na potvrde (rješenja) izdane u upravnom postupku na temelju izjava svjedoka, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH.
Ova odluka, koju je Ustavni sud donio nakon razmatranja zahtjeva predsjednika FBiH Živka Budimira za utvrđivanje ustavnosti spomenutog zakona, dovodi u pitanje cijeli proces revizije koji otpočetka izaziva brojne kontroverze.

Vojničke plaće


- Utvrđuje se da članak 9. Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite FBiH u dijelu koji glasi “ili su izdana u upravnom postupku, samo na temelju izjava svjedoka, potvrde boračkog udruženja ili na temelju medicinske dokumentacije, a u suprotnosti su s evidencijama o neisplaćenim vojničkim plaćama” nije u suglasnosti s Ustavom FBiH, priopćila je jučer predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak.
Naime, Ustavni sud smatra da je odredba - osporeni članak 9. spomenutog zakona kontradiktoran i da isključuje odredbe Zakona o upravnom postupku koje se odnose na dokazivanje činjenica, odnosno da ne omogućava osobama da u postupku kontrole njihovih prava, koriste dokazno sredstvo - izjavu svjedoka. Sud je mišljenja da izjava svjedoka kao zakonsko dokazno sredstvo ima poseban značaj u svjetlu prava korisnika iz ove oblasti koji dolaze s područja u kojima iz objektivnih razloga ne postoji pismena dokumentacija. To znači da su ništavna sva ona rješenja o izvođenju iz prava korisnika koji su svoj braniteljski, odnosno stradalnički status dokazivali izjavama svjedoka. Procjenjuje se da je osporeni članak zakona bio temelj za skoro 50 posto dosadašnjih odluka o izvođenju iz prava u procesu revizije. Prema neslužbenim podacima, među korisnicima stradalničkih prava njih oko 30.000 je to pravo steklo temeljem izjava svjedoka ili potvrda braniteljskih udruga.

Pravo na mirovinu

- Vlada će sad imati problema jer će morati vratiti određeni broj korisnika u pravo i retroaktivno im isplatiti naknade te osmisliti neki novi koncept zakona o reviziji - kaže pomoćnik federalnog ministra za pitanja branitelja Martin Frančešević. Dodatni problem je i činjenica da je 90.000 osoba ostvarilo pravo na mirovinu temeljem Zakona o MIO, a osnova za mirovinu bio im je dvostruki staž u vrijeme rata. Ustavni sud Federacije BiH utvrdio je da članak 9. Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite FBiH, u dijelu koji se odnosi na potvrde (rješenja) izdane u upravnom postupku na temelju izjava svjedoka, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH.
Ova odluka, koju je Ustavni sud donio nakon razmatranja zahtjeva predsjednika FBiH Živka Budimira za utvrđivanje ustavnosti spomenutog zakona, dovodi u pitanje cijeli proces revizije koji otpočetka izaziva brojne kontroverze.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?