MILORAD DODIK:

Ne želimo da nam kao Hrvatima Bošnjaci nameću predstavnike

dodik
Dejan Moconja
09.09.2013.
u 09:19

Predsjednik SNSD-a i Republike Srpske govori za Večernji list

Malo je razloga za optimizam uoči završnog kruga pregovora o ustavnim reformama vezanim uz “Sejdić - Finci” presudu. Svi vodeći političari podupiru načelo da malobrojnijim narodima ne trebaju drugi narodi nametati predstavnike u vlasti, no upravo ta odredba nikako se ne može smjestiti u okvir dogovora. Hrvati pristaju na sva rješenja koja će im donijeti jednakopravnost, Srbi su za izravan izbor članova Predsjedništva, Bošnjaci se protive uspostavi posebne izborne jedinice ili asimetričnim rješenjima da u Federaciji taj izbor bude neizravan. Konačna dijagnoza – nema dogovora. Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik komentira te prijepore, izbacivanje SDS-a iz vlasti, špekulacije oko premijerke Željke Cvijanović.

• Što je sporno u provedbi presude Suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić - Finci”?

Ovdje je ključno nekoliko pitanja. Radi se o odluci suda u Strasbourgu i nitko ne bi trebao birati predstavnike jednoga naroda od drugog naroda. Ako smo se u okviru politika o tome suglasili da nema majorizacije, mislim da nije bilo nikakvog razloga da to završimo puno ranije. U svakom slučaju presuda “Sejdić - Finci” iz Strasbourga ne traži ništa drugo osim da se eliminira diskriminacija u pogledu kandidiranja, kako bi svi mogli biti birani na dužnosti na razini države. S druge strane, ne traži se promjena načina izbora. U Republici Srpskoj smo uvažili presudu Suda u Strasbourgu i dali svoj konstruktivni doprinos. Budući da je sustav izbora u Federaciji BiH složen, izrazili smo spremnost u tome entitetu prihvatiti relevantan dogovor predstavnika Bošnjaka i Hrvata. To se nažalost ne uspijeva dogovoriti.

• Hoće li doći do dogovora oko presude “Sejdić - Finci” do 1. listopada?

Mi nismo protiv europskog puta Bosne i Hercegovine iako nismo neki njezini veliki ljubitelji što je poznato. No, spremni smo ispunjavati međunarodne obveze. Obveza je ispoštovati presude suda koje dolaze iz tako relevantnih institucija. No, odgovor o tome hoće li se dogovor postići do 1. listopada nemoguće je dati. Ja, naprosto nisam vračara da bih to mogao pogoditi. No, svi su modeli poznati i po meni je potrebno opredijeliti se za jedan, što se tiče Federacije i imat ćemo dogovor. Taj model podrazumijeva da se predstavnici Bošnjaka i Hrvata o tome dogovore.

 

OSTATAK INTERVJUA PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU VEČERNJEG LISTA!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?