ODLUKA

Ne ukine li ministarstva, prijava tužiteljstvu protiv Nikšića

niksic
VL FOTO
12.05.2011.
u 09:28

Ministarstva obrazovanja i kulture u FBiH trebaju se ukinuti za dvadesetak dana

Umjesto da se priprema da napusti fotelju i vodi ministarstvo bez lisnice ili se pak dogodi prva rekonstrukcija Vlade Federacije jer bi nakon presude Ustavnoga suda FBiH trebalo ukinuti Ministarstvo obrazovanja, ministar po nalogu visokog predstavnika Damir Mašić započeo je dijeliti lekcije kako bi trebao izgledati obrazovni sustav, nastavni programi, škole... Najdalje u lipnju Parlament Federacije BiH mora donijeti odluku o usklađivanju presude Ustavnoga suda Federacije BiH koji je ocijenio da je politika obrazovanja, dakle Mašićev resor, isključivo u nadležnosti županija. Jednako vrijedi i za Ministarstvo kulture kojemu je na čelu Samir Kaplan, donedavni dužnosnik SDA. Unatoč svemu, jučer je iz Mašićeva resora usmjereno 6,7 milijuna maraka proračunskog novca koji bi trebao pripadati županijama prema projektima koje financira ovo ministarstvo, a odnosi se na jačanje studentskog standarda, obrazovanja...

Valja reći da presuda Ustavnoga suda FBiH ne podrazumijeva automatski prestanak rada ovoga ministarstva, ali bi sve odluke trebali usuglasiti s donesenom presudom iz listopada prošle godine. “Sve dok se ne promijene sporne odredbe Zakona o ministarstvima, treba poštivati te odredbe. U tome kontekstu, međutim, treba poštovati i postojeći Ustav, ali i odluke Ustavnog suda Federacije BiH koji je jasno kazao da se moraju ispoštovati odluke suda koje kažu da su obrazovna i kulturna politika isključivo u nadležnosti županija”, ocijenila je za Večernjak donedavna predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto koja je s toga mjesta uklonjena nalogom visokog predstavnika Valentina Inzka.

Prema njezinim riječima, Vlada bi trebala što prije postupiti po odluci Ustavnog suda. Kako je objasnila, izmjenama Poslovnika o radu Ustavnoga Suda Federacije BiH u slučaju da izvršna i zakonodavna vlast ignorira ili ne postupi prema presudama ove institucije, na potezu je ponovno ovaj sud koji, po službenoj dužnosti, treba podnijeti kaznenu prijave protiv premijera i odgovornih osoba za neprovođenje odluka. Potvrdila je to i predsjednica Ustavnoga suda Kata Senjak koja očekuje da će se do lipnja ispoštovati odluka ove institucije. Zanimljivo je kako je s tonom zabrinutosti i visoki predstavnik Valentin Inzko govorio o ‘slabljenju’ Federacije.

“Ova presuda bila je druga uspješna inicijativa bivše predsjednice (Borjane Krišto, nap.a.) koja je osporavala zakonodavstvo koje se tiče podjele entitetskih i županijskih ovlasti. Provedba ove odluke će utjecati na buduću hrvatsko-bošnjačku koaliciju na federalnoj razini, dok Hrvati očekuju daljnju decentralizaciju i širu mjesnu autonomiju za županije”, rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?