HODOČAŠĆE

Nazaretom se pjevale hrvatske pjesme

hodočasnici
VL FOTO
26.11.2011.
u 11:17

Tijekom sedmodnevnog boravka obići biblijska mjesta, odakle potječu korijeni kršćanstva

Rajska djevo, kraljice Hrvata¨, odzvanjalo je prekrasnom dvoranom Bazilike navještenja u Izraelu, mjestu gdje je bila Marijina kuća i gdje je, prema vjerovanju kršćana, anđeo Gabrijel navijestio Mariji da će roditi Isusa. Pjesmu su iz svih petnih žila, ali i iznimno složno pjevali Hrvati iz raznih dijelova Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine te drugih europskih zemalja. Pjevalo je stotinjak hodočasnika koji su ovih dana stigli u Svetu zemlju, a oni će tijekom svoga sedmodnevnog boravka obići biblijska mjesta, odakle potječu korijeni kršćanstva.

Uvijek se vraćaju

Kako tvrdi Davor Ljubić, jedan od organizatora hodočašća, ova destinacija je iznimno privlačna i svake godine ima sve više zainteresiranih za ovakva putovanja.

-Zanimljivo je to da mnogi hodočasnici ovo putovanje ponavljaju i po nekoliko puta. Naš program podesili smo tako da se zaista mogu obići sva najvažnija mjesta vezana uz početke kršćanstva. Osim naše udruge ¨Sveta zemlja¨, hodočašća organiziraju i mnogi drugi, tako da Svetu zemlju, prema mojoj procjeni, svake godine posjeti i više od tisuću Hrvata, ustvrdio je Ljubić.

Uz hodočasnike koji su stigli s Udrugom “Sveta zemlja”, misnom slavlju bilo je nazočno i dvadesetak hodočasnika invalida, kako onih s tjelesnim oštećenjima, tako i osobe s drugim nedostacima.

-Zar i nama nije drago posjetiti mjesta svojih kršćanskih korijena? Znademo kako je s nama teže nego sa zdravim osobama, zato smo zahvalni ljudima koji se žrtvuju za nas, tvrdi hodočasnik u kolicima.

Trenutačno su u Nazaretu. Pošli su od samih začetaka kršćanstva, od Bazilike navještenja,

Svako marijansko svetište ima svoje posebnosti, ali sva su ona blijeda kopija ovog svetišta.

Puna suprotnosti

Ovo je možda najljepša crkva u Svetoj zemlji. Tijekom povijesti mjesto čašćenja ove tajne je bilo razoreno, zbog raznih pritisaka i progona kršćana u ovom kraju. Anonimni hodočasnik iz Piacenze (oko 570. godine) piše da je u Nazaretu vidio „mnoge divne stvari“; da je posjetio sinagogu gdje postoji sjećanje na Isusovo djetinjstvo. On isto tako spominje: „Kuća svete Marije je sada bazilika, i mnoga se čuda događaju onima koji dotaknu njenu haljinu. Veliki broj židovskih žena dolazi ovdje. I u ovom kraju se može naći jako puno prelijepih žena. One tvrde da im je tu milost dala Marija, a čak tvrde da je ona njihov predak“, rekao je vodič prof. Darko Tomašević.

Hodočasnici mole pjevaju i obilaze mjesta diljem Izraela. Zastali su pred pločom na kojoj je Gospa bistrička. Ponosni su što je među mnogim pločama marijanskih svetišta već 1976. godine tu postavljena i jedna ploča iz Hrvatske.

Već u ožujku sljedeće godine, među ovim pločama bit će tu jedna iz Bosne i Hercegovine. Naime, već smo dogovorili kako će tada uzoriti kardinal postaviti ploču posvećenu marijanskom svetištu Gospe Komušanske, kazao je fra Mika Stojić, predsjednik Udruge “Sveta zemlja”.

Čudna je ovo zemlja. Čudna i puna suprotnosti ma s koje se strane pogledavalo, bila to politika, religija bogatstvo, civilizacija i bilo što drugo. Ne očekujte ovdje grandiozne građevine, ovdje je Bog blagoslovio neimaštinu, pričao je don Darko.

Ključne riječi

Komentara 2

KO
kolovoz
19:34 27.11.2011.

iznimno me veseli ovakav dogadjaj jer eto posrecilo se mojoj gospodji i meni s grupom hodocasnika iz duesseldorfa u ozujku ove godine dozivjeti svetu zemlju i osjetiti tu posebnost sto mozemo bez suzdrzavanja zahvaliti neponovljivom fra miri modricu koji je i sam tamo zivio trinaest god i u biti ostao je tamo doma sudeci po onome kako je vladao znamenitostima,svetistima a posebno ljudima. drago mi je da su oviu ljudi dozivjeli tu blagodat i ne sumnjam da su bili manje uspjesni. zadivljujuce je koliko je hrvatski duh sveprisutan u sv zemlji-kako u proslosti tako i danas kroz mnoge franjevce....

LO
Louie
00:45 28.11.2011.

Bogu hvala ima nas po cijelom svijetu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?