Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Sport

Navijači sa sjekirama i noževima ganjali suca!

– Trčao sam otprilike dva kilometra kroz šumu, stigao do nekih kuća, gdje me jedna gospođa sklonila u šupu – prepričavao je nesretni sudac.
21. studenoga 2011. u 13:02 0 komentara 67 prikaza
sjekira
Foto: Ilustracija

Nemile vijesti s nogometnih terena stižu iz najbližeg susjedstva. U utakmici 14. kola prve lige FBiH između Omladinca i Čapljine (1:1) nije došlo samo do fizičkog napada na predstavnike gostujuće momčadi nego i na suce. Kako prenosi portal Relax-livno.hr, posebno je strašna priča glavnog suca susreta Drage Tabaka iz Tomislavgrada, koji je potpuno nezaštićen spas tražio bijegom izvan stadiona.

– Od samog dolaska na stadion domaćini na čelu s direktorom Miralemom Kamberovićem i šefom osiguranja Huseinom Hurjakovićem dali su nam do znanja da će biti nereda u slučaju da Omladinac ne pobijedi, a za koje oni neće odgovarati. Na početku utakmice jedan igrač mi je rekao da će tako biti bez obzira kako se utakmica završi – rekao je Tabak.

Prema njegovim riječima, sigurnost na utakmici bila je na vrlo niskoj razini.

– Oko terena bilo je dosta ljudi koji su bili naoružani noževima, palicama, sjekirama. Već oko 15. minute tražio sam da se oni maknu jer su vršili pritisak na prvog pomoćnika Berislava Vrdoljaka iz Livna. Moje težnje bile su objektivno suđenje, ali kada sam vidio da mi je “glava u torbi”, bio sam naklonjen domaćinima.

Redari, kaže, nisu radili svoj posao.

– Oni su bili glavni poticatelji svih nereda. Već oko 70. minute direktor Omladinca Kamberović otvorio je ulaz s tribina stadiona i dopustio navijačima da dođu pred svlačionicu, gdje su nas čekali poslije utakmice. Po mojoj procjeni bilo ih je oko 200.

S centra terena, kada je završila utakmica, prvi su krenuli nogometaši Čapljine koje su domaći, prema Tabakovu svjedočenju, odmah napali pred svlačionicom.

– Vidio sam trenera i jednog igrača Čapljine krvave na zemlji. U tom kaosu je pet – šest policajaca koji su ostali s nama sucima krenulo prema svlačionici. Uz nas je ostao samo jedan pa je to navijačima bila prilika za napad.

Drugi pomoćnik Bonislav Perković (Tomislavgrad) u naletu navijača dobio je udarac palicom od kojeg se onesvijestio.

– Neki od navijača pozivali su da me ne diraju “jer su imali najbolje suđenje dosad”, dok su drugi prijetili da će “ubiti ustašu”. Osjetio sam da sam moram spašavati živu glavu, pobjegao sam na suprotnu stranu od svlačionice i izvan stadiona.

Na samom terenu udarce su dobili i prvi pomoćnik Berislav Vrdoljak te četvrti sudac Danijel Zrnić iz Zenice.

 – Mislio sam da će pedesetak navijača koji su me progonili odustati kada iziđem iz stadiona, ali su nastavili. Trčao sam otprilike dva kilometra kroz šumu, stigao do nekih kuća, gdje me jedna gospođa sklonila u šupu. Na isto mjesto stigli su i progonitelji, ali su usmjereni na krivi trag. Ta gospođa im je rekla da sam otrčao dalje. Njezin muž me kasnije uveo u kuću gdje nije dopustio da uđu napadači, koji su se ponovno pojavili sumnjajući da sam tu. Kontaktirao sam policiju i nakon nekih dva sata ispraćen iz Mionice – rekao je o svom strašnom iskustvu Drago Tabak.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.