Valentin Inzko

Napretka nije bilo u procesu ispunjenja pet ciljeva u BiH

inzko
VL FOTO
16.11.2011.
u 10:48

Inzkovo izvješće Vijeću sigurnosti UN-a izazvalo brojne reakcije u Bosni i Hercegovini

Visoki predstavnik Valentin Inzko izjavio je jučer u svome obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a da je kontinuirana opredijeljenost i fokusiranost međunarodne zajednice na Bosnu i Hercegovinu put k ostvarenju cilja, a to je sigurna i stabilna država koja sama može riješiti svoje probleme institucionalnim putem i ostvariti punu integraciju u euroatlantske strukture.

Malo spremnosti

On je rekao da bosanskohercegovački političari i dalje pokazuju malo spremnosti na kompromis i izbjegavaju dijalog o ključnim pitanjima. Lideri su također zloupotrijebili politički sustav i provocirali jedni druge preko medija. Krajnji rezultat takve situacije je blokiranje procesa euroatlantskih integracija i šteta koja je učinjena ekonomiji zemlje. Visoki predstavnik naveo je primjere opasne neodgovornosti u oba entiteta te među strankama koje predstavljaju sva tri konstitutivna naroda. “Želim izraziti duboku zabrinutost zbog nedavnih izjava koje dovode u pitanje državnost BiH time što zemlju karakteriziraju kao ‘državnu zajednicu’, ignorirajući činjenicu da je BiH primljena u punopravno članstvo u Ujedinjene narode 22. svibnja 1992. godine, zajedno sa Slovenijom i Hrvatskom”, dodao je Inzko i istodobno ukazao na zapaljivu retoriku koju koriste određeni političari. U tom kontekstu visoki predstavnik je istaknuo da nije bilo napretka u ispunjenju pet ciljeva i dva uvjeta za zatvaranje OHR-a. Naglasio je da politički lideri moraju shvatiti “da će entiteti i država biti jaki samo kada su obe razine vlasti jake - obe razine će postajati sve jače samo kada budu radile zajedno i kada država dobije podršku koja joj je potrebna da bude efikasna”, priopćeno je iz OHR-a.

Mnogo reakcija

Inače, Inzkovo izvješće Vijeću sigurnosti je izazvalo puno bure u Bosni i Hercegovini, osobito Republici Srpskoj. Dodik, Radojičić i ostali politički lideri iz većinski srpskog entiteta su poručili kako je Inzko u izvješću pravdao politiku koja se vodi u Sarajevu, te kako je sve probleme prebacio na Banju Luku i Mostar. Nešto pažljiviji, ali na sličnom tragu su bili i hrvatski političari, koji također nisu bili zadovoljni informacijama o stanju u BiH koje je Inzko poslao Vijeću sigurnosti. Dodik je otišao korak dalje, te službeno zatražio da mu se dostavi izvješće visokog predstavnika i pri tome se pozivao na Ustav koji mu, prema njegovim tvrdnjama, daje ovu mogućnost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?