BRANKO PETRIĆ:

Nametnuti zakon kriv za fiktivne birače u Srebrenici

Izbori
15.08.2012.
u 09:32

Ministarstvo civilnih poslova BiH već godinama pokušava da Zakon o prebivalištu građana uskladi sa europskim standardima

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Branko Petrić rekao je da je problem fiktivnih birača u Srebrenici nastao zato što je neko nametnuo Izborni zakon, a poslije je u njega "stavljano sve i svašta".

"Ministarstvo civilnih poslova BiH već godinama pokušava da Zakon o prebivalištu građana uskladi sa europskim standardima i normama, ali njegov prijedlog ne uspijeva da prođe u parlamentu. Zato imamo situaciju da se ljudi fiktivno prijavljuju u Srebrenici", rekao je Petrić za "Pres RS".

On kaže da je rješenje u izmjenama zakona koje trebaju da reguliraju ova pitanja.

Petrić smatra da su nerealne ideje o uvođenju izbornog cenzusa u BiH kojim bi bili proglašeni važećim samo oni izbori na kojima glasa najmanje 51 posto od upisanih u biračke spiskove.

On je ocijenio da u važećem izbornom zakonu BiH postoji dosta manjkavosti,a da vladajuće političke stranke ne žele da ga mijenjaju.

Petrić kaže kako najviše problema ima u radu biračkih odbora koji su i najslabija karika u izbornom procesu, dodajući da se nelogičnosti u Izbornom zakonu i kandidovanje ministara i zastupnika za načelnike općina i nosioce izbornih lista, fiktivna registracija birača u Srebrenici, te manipulacije sa prijavljivanjem kandidata iz reda nacionalnih manjina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?