Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Nakon Španjolskog trga i šetalište dobiva novo lice

Ovoga tjedna u Mostaru počinju radovi na popločavanju Ulice Nikole Šubića Zrinskog, bivšeg Lenjinovog šetališta
28. svibnja 2012. u 10:29 0 komentara 273 prikaza
Mostar
Foto: VL FOTO

Središte Mostara svakim danom polako dobiva obrise normalno uređenog grada. Ruševine na nekadašnjoj liniji razdvajanja polako ustupaju mjesto obnovljenim zgradama i nogostupima.

Uređena šetnica

Nakon otvaranja zgrade Gradske vijećnice i Španjolskog trga, ovih su dana nastavljeni radovi na uređenju užeg središta i prilaznih mu ulica. Popločavanje nogostupa od Gimnazije do Vijećnice već je završeno, a ostao je još jedan dio kamene podloge koji treba završiti, od Vijećnice do prilaza Domu zdravlja. Paralelno s tim i od istoga kamena vrši se popločavanje dijela Ulice Nikole Šubića Zrinjskog (do kluba Kariola), oko 300 metara, za što će biti utrošeno 4200 m2 kamena. Ove radove izvodi poduzeće Amitea iz Mostara, a prvi dio projekta vrijedan je 300.000 KM. Grubi radovi su završeni, a od ovoga tjedna kreće se sa završnim radovima prve faze, nakon čega bi uslijedio nastavak radova na popločavanju cijele šetnice do Rektorata. Ista tvrtka je podigla zid koji dijeli park Zrinjevac i šetalište na ulazu s Rondoa. Mostar bi tako konačno trebao dobiti lijepo uređenu šetnicu. Prema nekim najavama u tom dijelu trebao bi se graditi i veliki poslovni kompleks, između Kantarevca i zgrade Rektorata. Ono što svim prolaznicima upada u oči je srušena zgrada Sveučilišne knjižnice koja strši u odnosu na Gimnaziju i obnovljenu zgradu do nje. Za njezinu obnovu potrebna su sredstva u iznosu od oko 800.000 KM.

Obnova zgrada

- Njezina obnova planirana je u paketu sa zgradom Muzičke škole na Musali, a sredstva bi trebale osigurati vlade Hrvatske, Turske i BiH, međutim još ništa nije urađeno po tom pitanju, kazao nam je Miroslav Landeka, glasnogovornik Gradske uprave. Na gradskim ocima je još puno posla, kao što je obnova zgrade Staklene banke ili izgradnja HNK Mostar, a poglavito kada su u pitanju glavne gradske prometnice. Južni i zapadni cestovni prilazi Mostaru u vrlo su lošem stanju. Asfalt je naboran i oštećen i za nevremena, kada pada jaka kiša, nastaju rupe, što je kronična bolest Mostara.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.